Kitört a jobbikos sikerpropaganda: sorra alakulnak a fantom tagszervezetek

Jobbik Sneider Tamás
Vágólapra másolva!
Csak az elmúlt napokban a Jobbik négy olyan közleményt küldött az MTI-nek, amelyben csoportalapításokról számolt be. Miközben Sneider Tamásék történetük legnagyobb válságát élik, úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki tüntetéseken való szereplésük, valamint két korábbi képviselőjük, Staudt Gábor adócsalási, és Szávay István antiszemita botránya kapcsán egy részletesebb elemzésben vizsgáltuk, milyen állapotban van jelenleg a Jobbik. Mivel az áprilisi választás után minden tekintetben - vezető politikusok, középvezetők távozása; széteső aktivista-hálózat; párton belüli csatározások; szervezeti-strukturális gondok; financiális problémák; valamint identitásválság - alaposan meggyengültek, a botrányok pedig továbbra sem kerülik el őket, mindenből az a következtetés vonható le, hogy

megalakulásuk óta a legrosszabb periódusukat élik ezekben a napokban.

Ha viszont szimplán az MTI-nek megküldött jobbikos anyagokból tájékozódtunk volna, akkor teljesen más eredmény jött volna ki: a párt becsületesen megnyomta az adventet, már ami a vidéki alapszervezet-alapításokkal kapcsolatos közleményeket illeti. Ennek az az üzenete, hogy a nyilvánosság számára is érzékelhető problémák ellenére a Jobbik közössége szépen gyarapodik. Sneider Tamásék a következőkről tájékoztatták a távirati irodát az elmúlt napokban:

  • Pusztavámon (2421 fő - 2015-ös adat) is szervezetet alakított a Jobbik (december 21.) - MTI
  • Megalakult az abaújszántói (3 062 fő - 2015-ös adat) Jobbik szervezet (december 20.) - MTI
  • Sátoraljaújhelyen (14 253 fő, 2018-as adat) is újra van Jobbik szervezet (december 18.) - MTI
  • Bobán (827 fő; 2015-ös adat) Jobbik szervezet alakult (december 17.) - MTI

Elolvasva a pártközpont írásait, észrevehető, hogy azok meglehetősen egy kaptafára készültek. Az abaújszántói csoport megalakulását például a következő sorokkal jelentették be: "A Jobbik Magyarországért Mozgalom tovább építkezik a vidék Magyarországán. Megalakult a Borsod megyei Abaújszántón is a Jobbik helyi alapszervezete." Sátoraljaújhely is hasonló stílusban tudatta, hogy rövid kihagyás után ismét van aktív jobbikos szervezete: "Rövid kihagyás után újra van szervezete Sátoraljaújhelyen a Jobbiknak, ugyanis a legerősebb ellenzéki párt ezen településen is megalakította helyi csoportját." Kicsit az az érzése az embernek, hogy előre bekészített sablonszöveg szerint írták a közleményeket valahol a pártközpontban, Boba tökéletes példa erre: "A vas megyei Bobán Szabó Sándor vezetésével megalakult a Jobbik helyi szervezete. A legerősebb ellenzéki párt, a nemzeti ellenállás vezető ereje a körmendi választókerületben is tovább erősödik, ezt bizonyítja a mai nap is." A csoportalapítások komolyságát azonban jól mutatja, hogy a négy alapszervezet közül csak a sátoraljaújhelyieknek van Facebook-oldala.

Nem ez az első alkalom, hogy a bajban lévő Jobbik a csoportalapítós-trükkhöz folyamodott: az első pártszakadás tetőpontján, júniusban tökéletes időzítéssel jött létre a párt bőnyi szervezete, egy hónappal később pedig Sneider Tamás arról számolt be, hogy Sóstófalván egyszerre két Jobbik-csoport alakult.