Erdő Péter: Istennek terve van az emberiséggel

ERDŐ Péter
Budapest, 2018. május 21. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek misét celebrál pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartott karizmák ünnepén 2018. május 21-én. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Istennek terve van velünk, és minden egyes embernek helye van a gondolataiban és végtelen szeretetében – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek karácsonykor az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A bíboros arról beszélt: Isten megteremtette, fenntartja és kormányozza a világot, mivel azonban felette áll az időnek, számára mindez egyetlen nagy cselekedet. Miközben teremt, kormányoz is, egyszerre tartja fenn és alkotja a világot. „Ha tehát létezünk, akkor a tervének is részei vagyunk.”

Mindebből az is következik, hogy „senki sem ismerheti annyira minden rezdülésünket, gyöngeségeinket és vágyainkat, mint ő”.

– mondta a bíboros.

Erdő Péter rámutatott: Isten küldhetett volna üzenetet, egy próféciát az emberiségnek, hogy érdemes kitartania, mert van örök élet, de nem érte be ennyivel.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Forrás: MTI/Mónus Márton

Ezt a találkozást ünnepeljük karácsonykor,

és nem véletlen, hogy az emberek ilyenkor úgy érzik, meg kell ajándékozniuk egymást, hiszen Isten emberré válása óta azzal az örömmel fordulhatunk a másik ember felé, hogy benne is Jézus Krisztussal találkozunk.”

Hozzátette:

A bíboros szólt arról is, hogy az élővilág számtalan teremténye közül az ember az egyetlen, aki az „égre emeli tekintetét”. Tudatosan reflektál helyzetére a világban, messzebbre néz közvetlen környezeténél, és felismeri a mindenség alkotóját.

„Hatalmas méltóság ez, hiszen arra vagyunk meghívva, hogy párbeszédet folytassunk a Teremtővel, hogy keressük akaratát, az ő nagy játékának szabályait, és együttműködve vele gondot viseljünk a teremtett világra” – fogalmazott Erdő Péter.