Az EP-választás fő kérdése a migráció lesz

BAKONDI György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint, ha csak a nemzeti választásokat vizsgáljuk, abból az tükröződik, hogy az európaiak véleménye jelentősen megváltozott a migrációról. Ez pedig kihatással lesz a jövő évi európai parlamenti választásra is. 
Vágólapra másolva!

Bakondi György szerint az európai lakosságnak a májusi EP-választáson lehetősége lesz véleményt nyilvánítani a migrációs folyamatokról.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A főtanácsadó elmondta,

a migránsok továbbra is három irányból - Spanyolország és Olaszország felől, illetve a Görögországból kiinduló balkáni úton - érkeznek Európába.

Törökországban 3,9 millió migráns tartózkodik, közülük 3,5 millió szír, 170 ezer afgán, 142 ezer iraki, 57,7 ezer szomáliai, 39 ezer iráni, és kevesebb mint tíz százalékuk rendelkezik ENSZ-regisztrációval - ismertette.

Olaszországban a helyi kormány által bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően idén a

tavalyinál 80 százalékkal kevesebb, csak 23 192 migráns lépett be Európába,

a főként afrikai migránsok 71,9 százaléka férfi volt. Görögországba idén összesen 31 874 regisztrált belépés történt, ami a tavalyihoz képest önmagában is mintegy ötszázalékos emelkedést mutat, de itt a török-görög zöldhatáron nem minden érkezőt sikerült regisztrálni - tette hozzá. Ebből az irányból szírek, afgánok, irakiak, kongóiak, palesztinok, irániak, algériaiak és pakisztániak érkeznek, és jelenleg is mintegy 16 ezer menedékkérő van a görög szigeteken.

Tinédzser migránsok, miután sikeresen átjutottak a határon Forrás: AFP/Joaquin Sanchez

Bakondi György arról is beszélt: Macedóniában a tavaly ilyenkorihoz képest 64 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapokban az illegális határátlépések száma, a térségbe Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Lengyelország és Magyarország is tartósan rendőri erőket vezényelt.

A belbiztonsági főtanácsadó tájékoztatása szerint

a határzárral érintet magyar határszakaszokon 5900 belépési kísérlet történt idén,

ebből a hatóságok 1700 migránsnak megakadályozták az átjutását, 4200-at pedig visszakísértek a kerítés túloldalára. Hozzátette: a magyar-horvát határszakaszon 139, a magyar-szerb határszakaszon pedig 24 estben minősült bűncselekménynek a tiltott határátlépés.

Emellett a magyar-román határszakaszon 185 tiltott határátlépést regisztráltak, ez nem tartalmazza a határátkelőhelyeknél a román hatóságokkal közösen román területen végzett elfogások számát. Ukrajna felől pedig 60 tiltott határátlépés történt - mondta Bakondi György.