A spanyol migrációs útvonal vált meghatározóvá idén

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint a spanyol migrációs útvonal vált meghatározóvá az idén (120 százalékos növekedést regisztráltak az érkezők számában), és ebben van szerepe annak, hogy baloldali kormány alakult Madridban.
Vágólapra másolva!

Bakondi György pénteken az M1 csatornán azt mondta, hogy Olaszországban, ahol jobboldali kormány van, 80 százalékos csökkenésről lehet beszélni.

Szerinte a balkáni útvonalon az új fő irány Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán és Horvátországon át Szlovénia felé vezet. Mint mondta, a helyzet egyik kulcsszereplője Törökország, hiszen ott csaknem 4 millió migráns tartózkodik, és az idei adatok szerint több mint 220 ezer embert fogtak el.

- mondta.

Bakondi György arról is beszélt, hogy megváltozott a migránsok nemzetiségi összetétele a balkáni útvonalon. Míg korábban szírek és irakiak, tehát a háborús helyzet elől menekülők jöttek,

idén egyre nagyobb arányban afgánok, pakisztániak, bangladesiek érkeznek, valamint például albánok, akik lehetőséget látnak a migránsokhoz csatlakozásban.

A spanyol és olasz útvonalon zömében Fekete-Afrikából érkezők jönnek.

A főtanácsadó szerint az Európai Parlament visszafordíthatatlan jogi helyzet kialakítására tett kísérletet az utóbbi évben, legyen szó "migránsvízumról", határőrizetről, új dublini szerződésről vagy a Frontex jelentős létszám- és jogkörbővítéséről.

Bakondi György azt mondta, a magyar kormány abban bízik, hogy egy a nemzeti érdekeket, a keresztény értékeket a jelenleginél jobban szem előtt tartó parlament és ennek következtében Európai Bizottság jön majd létre a jövő évi EP-választások után.