Engedély nélkül rendelt 25 kilogrammnyi polikezulént Kínából egy patikus

Vágólapra másolva!
Az interneten rendelte meg a gyógyszeranyagot a magyar patikus. A férfi akkor bukott le, amikor a Kínából érkező szállítmányban a NAV pénzügyőrei 25 kilogrammnyi ismeretlen eredetű folyadékot találtak, két műanyag kannába csomagolva.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatra küldték a csomagot, amely során kiderült, hogy az anyagban polikezulén van. Ez a hatóanyag nőgyógyászati fertőzések elleni szerként, és fertőtlenítőszerként használható.

Azonban mivel gyógyszerhatóanyagnak számít, az országba való behozatalához a magyar gyógyszerhatóság, az OGYÉI engedélye szükséges.

A patikusnak viszont nem volt erre engedélye.

A vizsgálat ideje alatt a patika tulajdonosa telefonon és e-mailben is felkereste is a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Azt állította, hogy rendszeresen rendel ilyen hatóanyagokat, amelyből gyógyszert készít eladásra.

Sőt, elmondta azt is, hogy több kórház gyógyszertárának is beszállít az általa készített gyógyszerekből.

Mivel a patika által rendelt anyag a gyógyszerhatóanyagot jogszerűen importálók hatósági nyilvántartásában nem szerepel, és mivel annak behozatalára a patikusnak nem volt engedélye, a pénzügyőrök engedély nélküli nemzetközi kereskedelmi tevékenység miatt feljelentést tettek. Ha bebizonyosodik a patikus bűnössége, akár három évet is kaphat.