Kiderült, ki a szikszói kettősgyilkos, ki ölte meg a soroksári futónőt és a 17 éves rezi lányt

rezi gyilkosság, gyilkos nagybácsi
Vágólapra másolva!
Eredményes évet zártak a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának nyomozói. Az ő munkájukat mutatta be a Life TV-n futó Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című bűnügyi magazin. A tízrészes sorozat szerkesztője a 2017-ben vagy a korábbi években sikeresen lezárt nyomozásokból válogatott. Idén 4 ügyet sikerült megoldaniuk az úgynevezett döglött akták közül.  
Vágólapra másolva!

Gyilkos nagybácsi

2007. május 16-án eltűnt egy 17 éves lány a Zala megyei Rezi településen. Amikor a szülei rájöttek, hogy nem ment iskolába, azonnal keresni kezdték és jelentették a rendőrségen. 11 éven keresztül minden követ megmozgattak azért, hogy hírt kapjanak róla.

A hírre 2018 májusáig várniuk kellett. Ekkor porolták le a lány eltűnésének iratait a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának nyomozói. A hónap végén a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) munkatársaival együtt

emberi maradványokat találtak a Keszthelytől 8 kilométerre található falu egyik házának pincéjében.

A házban akkor a lány egyik nagybátyja lakott.

– mondta Petőfi Attila vezérőrnagy, főosztályvezető a Zsaru Magazinnak.

Itt találták meg a lányt holtan Forrás: Police.hu

Az eltűnést megelőző hétvégén a lány a barátaival egy összejövetelen vett részt szüleinek tudta nélkül. Mikor rájöttek, hogy lányuk engedély nélkül ment el szórakozni, apja és anyja utánament és hazavitte. Igyekeztek meggyőzni őt arról, hogy inkább a tanulásra kellene koncentrálnia.

Hétfőn és kedden minden rendben volt, szerdán viszont a lány reggel elindult az iskolába, de nem ért oda.

A bejelentés után a Keszthelyi Rendőrkapitányságon kihallgatták a lány osztálytársait, barátait, családtagjait, ismerőseit és közben a személyiségét is megismerhették.

- mondta Petőfi Attila.

11 évig a lány nem adott életjelet magáról, lejárt személyes okmányait nem újíttatta meg, orvosi kezelést nem vett igénybe és nem lépte át az országhatárt. Ebből arra következtettek a nyomozók, hogy történhetett vele valami.

– folytatta a vezérőrnagy.

"Ezután Keszthelyen ismételten kihallgattuk azokat, akikről azt gondoltuk, valamit tudhatnak a lány eltűnéséről. Akár olyasmit is, amit a körözési eljárásban nem feltétlenül találtak fontosnak.

Végül az egyik tanú meghallgatása vitt közelebb a megoldáshoz.

A baráti körhöz tartozók egyike elmondta, hogy egyszer szemtanúja volt egy olyan jelenetnek, amikor a lány nagybátyja pénzt adott át unokahúgának. Elmondta azt is, hogy furcsállotta e pénzátadás körülményeit, túlzottan bizalmaskodónak és intimnek találta, ahogyan a nagybácsi a lánnyal viselkedett" - idézte fel a nyomozó.

Forrás: Police.hu

Május 30-án ügyvédje jelenlétében kihallgatták a 48 éves B. Jánost. A férfi, aki mindvégig a családdal közösen kereste unokahúgát, végül bevallotta, hogy ő ölte meg.

Részletes beismerő vallomásában elárulta, hogy zsineggel fojtotta meg.

A területre, amelyet a férfi megjelölt, egy bútorlapot, arra pedig egy szekrényt helyezett.

Ez alatt találtak rá a lány csontvázára 40 centiméternyi ásás után.

Kihallgatásán a férfi azt kérte, hogy ne kelljen abba a házba kimennie, amely ma is a családjáé. Azt is pontosan elmondta, hova rejtette a holttestet 2007-ben. A vallomás éjszakán helyszíni szemlét tartottak a rezi házban, majd átadták az ügyet a megyei nyomozóknak.

"Elmondta azt is, hogy a lány az eltűnés napján meglátogatta őt, és pár ezer forintot kért tőle.

Amikor ő ezt megtagadta, unokahúga elhagyta a házat, azonban később ismét visszatért, és még nagyobb összeget követelt.

Később azt is mondta, hogy a lány öngyilkos akart lenni, bár arra, hogy ezt miért tette volna, nem adott magyarázatot. Azt viszont elmesélte, hogy ő meg akarta győzni unokahúgát arról, hogy nem szabad véget vetnie az életének, mert az roppant fájdalommal jár. Elmondta, hogy amikor kettesben az ágyon ülve beszélgettek, a lány leszedett a ruhájáról egy zsinórt, majd a saját nyakába akasztotta. Állítása szerint innentől nem sok mindenre emlékszik, a következő tiszta képe az, hogy unokahúga holtan fekszik mellette az ágyon. Ezután a holttestet a pincébe húzta, és elásta oda, ahol végül rátaláltunk - mondta Nagy Zoltán ezredes, a ZMRFK Bűnügyi Igazgatóságának vezetője.

B. János ellen gyilkosság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, előzetes letartóztatását a bíróság június 1-jén elrendelte.

A DNS buktatott le két gyilkost

Arra is a kiemelt ügyek nyomozóinak sikerült rájönni, ki ölhette meg Gy. Krisztinát 2013-ban. A soroksári futónő meggyilkolásával megalapozottan gyanúsított, 40 éves R. Szilveszterről

szeptember elején derült ki, hogy az ő DNS-ét találták meg a holttesten.

A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfi várakozik a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra 2018. december 7-én Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Nagyon úgy tűnik, hogy egy másik gyilkossági ügy végére is sikerült pontot tenniük. 2011. április 18-ára virradó éjszaka Szikszón, a József Attila egyik családi házában egy 83 éves férfit és 79 éves feleségét megkötözték. Brutálisan megverték őket. Családi házuk két különálló külső épületrészében helyezték el őket, miközben értékek után kutattak. A két nyugdíjas belehalt a támadásba. Mivel több évig tartó nyomozás után sem jöttek rá, ki végezhetett velük,

2015-ben a szikszói kettős gyilkosság döglött aktává vált.

A nyomozás 2 évvel később újraindult, 3 évvel később pedig már tudták, kit kell keresniük. Az viszonylag hamar kiderült, hogy a gyilkos rendőrnek adta ki magát.

"2011. április 16-án érkezett a nyilvános telefonfülkéből egy hívás az idős házaspár vonalas telefonjára. A hívó rendőrnek kiadva magát azt mondta, hogy ismeretlenek ólálkodnak a ház körül.

Arra kérte az idős párt, hogy hagyják nyitva a kaput és az ajtókat, és hamarosan érkeznek a kollégák segíteni.

Az idős férfi azonban nem hitt a hívásnak, és bejelentést tett a 112-es segélyhívón. Ott mondták nekik, hogy zárkózzanak be, senkit se engedjenek be, és valódi rendőrök néznek körül a környéken. Ekkor még sikerült elhárítani a bajt" - emlékezett vissza Petőfi Attila a borsodi hírportál cikkében, amelyben kifejti, hogy a megyei rendőrökkel együtt dolgoztak a megoldáson.

"Kiderült azonban, hogy huszonnégy órával később, április 17-ről 18-ra virradó éjszaka mégis sikerült valakinek olyannyira bizalmat ébresztenie az idős házaspárban, hogy a késő esti órákban beengedték a portára. Az idős pár aludt, vagy aludni készült, mert hálóruhára vették fel a kabátot, és úgy mentek ki ajtót nyitni.

Három nappal később találták meg a szomszédok a két holttestet.

Mindkettőt megkötözték, és többszörös agykoponyatörés okozta a halálukat" - tette hozzá.

A kötelekről, amelyekkel megkötözték az idős párt, tudtak DNS-mintát venni, már csak egy potenciális jelöltet kellett találniuk, ahhoz, hogy a DNS-ét össze tudják hasonlítani a tetthelyen rögzített mintával. Olyan embert kerestek, akiben megbízhattak az áldozatok.

Száz ember kihallgatása után került a képbe

egy érettségivel, műszerész és biztonsági őr szakképzettséggel rendelkező, 57 éves, szikszói férfi, akiről kiderült, hogy a támadás idején anyagi gondokkal küszködő munkanélküliként élte az életét.

"A meggyilkoltakkal bizonyíthatóan ismeretségi viszonyban volt. Az anyósa volt azonos korú az idős házaspárral, és bejáratosak is voltak egymáshoz. Olyan is volt, hogy a férfi is elkísérte anyósát vendégségbe. Elmondása szerint ilyenkor csak a ház előteréig jutott.

A férfi egyébként a bűncselekmény idejére nem tudott alibit bizonyítani.

Azt mondta ugyan, hogy szerettei körében otthon tartózkodott, de ez megcáfolható például azzal, hogy ebben az időben lányával sms-ezett, aki azonban szintén otthon tartózkodott, így ez nem életszerű" - mondta a vezérőrnagy.

A genetikai szakértői vélemény viszont egyértelműen bebizonyította, hogy ő gyilkolta meg az idős embereket.

November 19-én fogták el a férfit, akinek előzetes letartóztatását december 2-én rendelte el a Miskolci Járásbíróság. A férfi máig tagadja, hogy ő ölte volna meg idős ismerőseit.

A három sikeresen megoldott ügy mellett a Kiemelt ügyek Kovács Noémivel című bűnügyi magazin szerkesztőjének azt is elárulta dr. Petőfi Attila, hogy valószínűleg a meggyilkolt Talabér Ottó vállalkozó ügyében indított nyomozásnak a végére is sikerült pontot tenniük. Erről egyelőre nem árult el részleteket.