Bővülnek és emelkednek az ápolási díjak

RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2019. január 3. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) idei bevezetéséről és az ápolási díj ez évi emeléséről tart sajtótájékoztatót az Emmi V. kerületi Akadémiai utcai épületében 2019. január 3-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatót. Itt a gyermekek otthongondozási díjáról, azaz a gyodról közölt fontos tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

Az idei évtől bővülnek és emelkednek az ápolási díjak – közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára sajtótájékoztatóján.

Rétvári tudatta, hogy a kormány idén januártól – új kategóriaként – a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók számára

bevezette a gyermekek otthongondozási díját (gyod),

amelynek összege havi bruttó 100 ezer forint, és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) idei bevezetéséről és az ápolási díj ez évi emeléséről tart sajtótájékoztatót Forrás: MTI/Máthé Zoltán

– tette hozzá.

A gyod összege 2022-ig folyamatosan emelkedni fog,

és eléri majd az akkori minimálbér szintjét – emelte ki az államtitkár.

Rétvári kihangsúlyozta, hogy január 1-jével minden egyéb ápolási díj összege is emelkedik;

Megemlítette azt is, hogy az elmúlt években az alap- és emelt összegű otthonápolási díj mellé bevezettek egy kiemelt kategóriát, amely azoknak a családoknak segített leginkább, ahol súlyos állapotú, önellátásra képtelen gyermeket nevelnek.

Ebben a kategóriában 58 százalékos emelés történt

-tudatta.

Emellett fontos intézkedés volt az is - mondta -, hogy 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítést állapítottak meg azoknak, akik legalább húsz évig a gyermeküket otthon ápolták, és az emelt vagy kiemelt összegű ápolási díjra voltak jogosultak.

Esetükben szolgálati időnek számít az ápolási díjra való jogosultság.

Rétvári Bence közölte, hogy az intézkedések bevezetése előtt a kormány széles körben egyeztetett az érdekvédelmi szervezetekkel.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az ápolási díj témája a politikai térbe is bekerült, hiszen az ellenzék pártok és képviselőik sokszor demonstráltak a díjak emelése mellett.

- mondta az államtitkár.

Ebből is látszik, hogy az ellenzék számára valójában ebben a kérdésben sem a díj(ak) emelése volt a fontos, hanem a politikai jelenetkeltés

- közölte.