Folytatódik az előválasztási bohózat, az örök vesztes Karácsony is indul

Horváth Csaba
Puzsér Róbert
Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Elindul Karácsony Gergely az előválasztáson. Több furcsaság is van Zugló polgármesterének nyilatkozatával kapcsolatban, többek között az, hogy másfél hónapja még arról beszélt, áldozatnak tartja a főpolgármester-jelöltséget. Mivel rajta kívül eddig csupán a szocialista Horváth Csaba jelezte indulási szándékát, így sajátos helyzet bontakozott ki: jelen állás szerint a két baloldali szövetséges, az MSZP és a Párbeszéd egymással mérkőzik meg az első fordulóban. Ez pedig újra felszínre hozhatja a szocialisták régi dilemmáját, a liberálisoknak való teljes behódolást. 
Vágólapra másolva!

"Karácsony Gergely, a párt társelnöke péntek este bejelenti, hogy elindul a fővárosi előválasztáson" – írta meg a Népszava. Zugló polgármestere akkor a lapnak sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az információt, csak azt mondta, legközelebb péntek este fog beszélni az előválasztáson való indulásáról, vagy éppen nem indulásáról.

Természetesen nem történt meglepetés, a politikus

nem máshol tette meg a nagy bejelentést, mint Soros György aktivistájának, Gulyás Mártonnak a műsorában.

A politikus több szálon kötődik az amerikai milliárdoshoz, ez leginkább a választási kampányban mutatkozott meg, amikor árnyékkormányt hirdetett - többnyire Soroshoz köthető szakértőkből. Nagyobb volt a lendület, mint amilyen a végeredmény lett: az áprilisi választáson Karácsonyt indította kormányfő-jelöltnek az MSZP-Párbeszéd szövetség, hiába, súlyos vereséget szenvedtek a Fidesz-KDNP-től, és a Jobbik is megelőzte őket. Egy részletesebb cikkben pedig arról írtunk, milyen kapcsolat fűzte a Párbeszéd társelnökét a Soros-világhoz.

Furcsaságok Karácsony indulásával kapcsolatban

Karácsony nyilatkozata több okból kifolyólag is furcsának hathat. Párttársa, a párbeszédes Tordai Bence a két ünnep között még azt mondta, erős jelöltet fognak állítani, "akivel nagy meglepetést" fognak okozni. Mivel Zugló polgármesteréről már jó ideje nyílt titok, hogy ambicionálja a főpolgármesterséget, ezért nem igazán tekinthető váratlannak a lépés. Másrészről maga Karácsony sem tudta sokáig eldönteni akar-e Budapestért indulni, vagy sem. Az ATV-ben világklasszis bizonytalankodást mutatott be a kérdés kapcsán. A következő gondolatokkal vezette fel, hogy mégis startvonalhoz áll:

  • "Most nagyon jó helyem van Zuglóban, ezért bizonyos mértékben áldozat lenne nekem otthagyni ezt a feladatot."
  • "Szerintem a magyar politika tele van egoista, beképzelt emberekkel, akik mindenkit eltaposnak, hogy érvényesülhessenek. Én nem vagyok ilyen. Akkor csapnám be a választókat, ha előadnám, hogy baromira akarok főpolgármester-jelölt lenni."
Karácsony Gergely, Zugló jelenlegi polgármestere is startvonalhoz állhat Budapest vezetéséért Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Szövetségen belül feszültséget okozhat?

Idáig csak a szocialista Horváth Csaba jelezte indulási szándékát a castingon, így a párbeszédes Karácsony bejelentésével két főre növekedett az aspiránsok száma. Mivel a két párt - az MSZP és a Párbeszéd - szövetségesként indult az áprilisi parlamenti választáson, és a választás után is abban egyeztek meg, hogy együttműködésüket folytatják a jövőben is, így sajátosnak tekinthető, hogy

az egyszázalékos liberális párt ráindított egy jelöltet a szocialisták politikusára.

Régi dilemma az MSZP-ben a liberálisokkal való együttműködés mikéntje, és annak intenzitása. A szocialista pártot a végletekig megosztja a kérdés, mai napig megosztottságot eredményez a szervezetben. Már a szocialisták és a szabad demokraták kormányzása alatt a "liberális dominancia" volt a jellemző, ami azóta sem változott. Ezt jól mutatja, hogy a legutóbbi két választáson - a 2014-es önkormányzatin, és a tavalyi országgyűlésin - az MSZP nem indított jelöltet, hanem inkább beállt Bokros Lajos, majd Karácsony Gergely mögé.

A pártban sokan nem nézik jó szemmel ezt a politikát, ezért egy erősebb és egy, a szociáldemokrata értékeket határozottabban képviselő szervezetet szeretnének látni. Többen kifogásolják, hogy az MSZP elmúlt évtizede a liberális értelmiségnek való megfelelési kényszerről szólt. Mesterházy Attila parlamenti képviselő is valami ilyesmit fogalmazott meg november közepén, amikor Facebook-bejegyzésében kelt ki Karácsony Gergely ellen: "Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket? Ő követeli leghangosabban az előválasztást Budapesten, KIVÉVE ha a SAJÁT polgármesteri székéről van szó, mert akkor azt neki, előre garantálnunk kell" - írta a politikus arra reflektálva, hogy szövetségesük, a Párbeszéd feltételeket próbált szabni. Ebből is látszik, hogy szövetségük ellenére komoly nézeteltérések mutatkoznak a két szervezet között, amely a casting során minden bizonnyal fel fog erősödni.

Puzsér folyamatos harcban áll a régi ellenzék pártjaival

Nemcsak az MSZP és a Párbeszéd között, hanem az ellenzék egyéb szereplőinek tekintetében is mutatkoznak súrlódások. Puzsér Róbert, az LMP által támogatott nem hivatalos főpolgármester-jelölt nem először fogalmazott meg éles hangú kritikát az ellenzék pártjaival szemben, tegnapi posztjában a régi baloldal pártjai ellen kelt ki. Szerinte

  • az MSZP és a DK hozta össze a Fidesznek a zsinórban három kétharmadot,
  • a Momentum lealjasult a szocialistákhoz és Gyurcsányékhoz,
  • Fekete-Győrék kormányképtelenek, romlottak, és demonstrálják a kilencvenes évek SZDSZ-ének legaljasabb kirekesztő rutinjait, továbbá
  • azzal vádolta őket, hogy politikusaik profin felmérik, mire van kereslet, és igény szerint azzá válnak: ha az kell, technokraták; ha az kell, lázadók; ha az kell, a harminc évet jöttek leváltani; ha az kell, a harminc évvel jöttek összefogni.
Puzsér Róbert, az LMP által támogatott, nem hivatalos főpolgármester-jelölt Forrás: Facebook

Kétfordulós előválasztási rendszer mellett döntöttek

December végén Puzsér Róbert humorista, Molnár Zsolt, budapesti MSZP-elnök, és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke közös szándéknyilatkozatot írt alá a közös ellenzéki főpolgármester kiválasztását célzó előválasztás részleteiről. Ennek értelmében kétfordulós lesz a kiválasztási rendszer, az első körben az MSZP, a Párbeszéd és a DK kiválasztja a közös jelöltjét, aki a második fordulóban -amit a tervek szerint júniusban tartanak - Puzsérral mérkőzik meg az ellenzéki főpolgármester-jelöltségért. A megállapodás szerint, akit itt a legtöbben támogatnak, az lesz Tarlós István kihívója. Ez azt jelenteni, hogy

közel fél évig egymással lesznek elfoglalva az ellenzéki pártok, ami feltehetően komoly súrlódásokat fog eredményezni.