Éves szinten 42 ezer forinttal emelkednek a nyugdíjak

RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2019. január 4. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a 2019. évi nyugdíjemelésről tart sajtótájékoztatót az Emmi V. kerületi Akadémiai utcai épületében 2019. január 4-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta, hogy az idei évben 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, amely átlagosan havonta 3500, éves szinten pedig 42 ezer forintot jelent. 
Vágólapra másolva!

A parlamenti államtitkár közölte, hogy idén 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, a bankszámlákra január 11-én érkezik a megemelt nyugdíj, a posta pedig január 16-án kezdi meg a kézbesítést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a 2019. évi nyugdíjemelésről tart sajtótájékoztatót az Emmi V. kerületi Akadémiai utcai épületében 2019. január 4-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Rétvári azt is elmondta, hogy egy átlagos nyugdíj esetében a 2,7 százalékos emelés havi 3500 forintot, éves szinten 42 ezer forintot jelent. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy

2010 óta 33 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, az infláció mértékét levonva pedig tíz százalék körüli vásárlóérték-növekedésről lehet beszélni, vagyis ennyivel érnek többet a nyugdíjak.

Rétvári Bence felidézte, hogy amikor a Fidesz-KDNP megkapta a kormányzás lehetőségét 2010-ben, azt vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóértékét. Ez szerinte ambíciózus vállalás volt,

mert a nyugdíjasoktól nem sokkal korábban vették el egyhavi nyugdíjukat, a nyugdíjkasszában pedig többszáz milliárd forintos hiány volt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormánynak nemcsak sikerült tartania ígéretét, hanem ennél többet is el tudott érni. Elmondta azt is, hogy az idei 2,7 százalékos nyugdíjemelés 2,5 millió nyugdíjast érint.

Rétvári kifejtette, hogy egy olyan rendszert hoztak létre, ami

Ha ugyanis a tervezettnél nagyobb az infláció, akkor a különbözetet utólag, visszamenőlegesen megkapják a nyugdíjasok, ha azonban az infláció alacsonyabb a tervezettnél, akkor a különbözetet megtarthatják.

Egyéb intézkedések is az idősek helyzetének javítása érdekében

Az államtitkár szólt arról is, hogy nem csak a nyugdíjemelésekkel javították az idősek helyzetét. Példaként említette, hogy 2017-ben 24 milliárd forint, tavaly pedig 41,3 milliárd forintot fizettek ki nyugdíjprémiumként.

Erzsébet-utalványt 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban kaptak a nyugdíjasok, összesen 81 milliárd forint értékben, a Nők40 programban pedig 240 ezer nő vett részt.

A kormány a rezsicsökkentéssel is segítette a nyugdíjasokat, az Erzsébet-programban pedig 2010 óta 260 ezer nyugdíjas tudott részt venni.