Momentum: Aki ellapátolja a szomszéd háza elől a havat, az is velünk van

Budapest, 2018. december 16. Donáth Anna, a Momentum alelnöke füstbombát tart fel a „Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” címmel meghirdetett kormányellenes demonstráción a belvárosi Alkotmány utcában 2018. december 16-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A tüntetések hevében beindult a viccpárt a Facebookon, már arról beszélnek, ha valaki havat lapátol, akkor az is őket támogatja. Donáth Annáé, a párt ifjú füstgránátdobáló tehetségéé az érdem, aki egy laza bejegyzéssel továbbgörgette a Rákosi Mátyás-Kádár János duó szellemi örökségét. 
Vágólapra másolva!

A legrosszabb időkben úgy hangzott a tételmondat, hogy "aki nincs velünk, az ellenünk van". Rákosi Mátyás verzióját egy fél fokozattal kevésbé rossz korban Kádár János fordította visszájára, aki azzal traktálta a magyar munkásnépet, hogy "aki nincs ellenünk, az velünk van". A rendszerváltás lecsengett, az új idők pedig új szólamokat kívántak meg, amivel ez idáig adós maradt a magyar politika. Mint sok minden mást, ennek az űrnek a betöltését is a modernkorok pártja vállalta magára. Donáth Anna Júlia, a Momentum ifjú füstgránátdobáló tehetsége klaviatúrát ragadott a pár ezer fős tüntetések hevében, és konkrétan egy az egyben bekategorizálta az összejöveteleken megjelenteket. A következők derültek ki az ifjú politikus összesítéséből:

  • vannak az alapállású ellenállók, akik napról napra vonulnak az utcára;
  • vannak az otthon a gyermekeire vigyázó ellenállók, akik videoüzenetben állnak ki "a közös ügy mellett";
  • és most erősen figyeljenek, vannak a havat a szomszéd háza elől ellapátoló ellenállók.

Donáth halált megvető bátorsággal mondja ki azt, amiről a demokraták közössége hosszú ideig csak álmodozni mert:

aki ellapátolja a szomszéd háza elől a havat, az is velünk van!

Az új Kádár János szerényen hozzáteszi, hogy az ellenállásnak rengeteg formája van, a tüntetés csak egy. Viszont ahhoz, hogy közösen kifejezésre tudják juttatni, hogy elég volt, ahhoz az alapállású, a gyermekeikre otthon vigyázó, és a havat lapátoló ellenállóknak is meg kell találnia az ehhez szükséges eszközöket.

A Momentum posztkádárista gondolatkísérlete kérdés nélkül megér egy bejegyzésmegosztást, itt tudják elolvasni az ifjú demokrata okfejtését: