Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a [email protected] címre.
Vágólapra másolva!
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jön az újabb havazás!

Hétfőn a napos időt követően délután erős felhősödés kezdődik, és nyugat, északnyugat felől este havazás kezdődik - írja a Köpönyeg.hu. A szél fokozatosan DNy-ira fordul.

Reggel -10 és -2, délután -3 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, egész napos, országos fagyra készülhetünk.

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható havazás, amit a Dunántúlon havas eső válthat fel. A DNy-i, Ny-i szél megerősödik. -1 és +3 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők - nyugaton lesz az enyhébb idő.

Szerdán és csütörtökön a viharossá fokozódó ÉNy-i szél hatására csökken a felhőzet, már csak hózáporok fordulnak elő. +1 fok ígérkezik délutánonként.

Pénteken, szombaton borongós időre van kilátás többfelé és több alkalommal előforduló havazással, néhol havas esővel. Eleinte az ÉNy-i, majd a DNy-i szél erősödik meg. Továbbra is fagypont körül valószínű a csúcsérték.

Vasárnap átmenetileg csökken a felhőzet, erős, olykor viharos ÉNy-i szél várható. Nyugaton záporok, keleten hózáporok fordulhatnak elő.

Ha lemaradt volna a tegnapról

Boldog névnapot

Január 7. az év 7. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 358 (szökőévekben 359) nap van hátra.

Ma az Attilákat és a Ramónákat köszöntjük.

A Rajmunda a Rajmund férfinév női párja. Az Attila vagy Atilla a hun király germán, közelebbről gót eredetűnek tartott neve. Iordanes szerint a gót atta szó kicsinyítőképzős változata. Ennek jelentése: atyácska.

Orvosmeteorológia

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, csökken teljesítőképességünk. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.

Ezen a napon

  • 409 éve Galileo Galilei felfedezte a Jupiter bolygó négy holdját.
  • 76 éve New Yorkban meghalt Nikola Tesla a váltakozóáram-rendszer feltalálója.
  • 55 éve megszületett Nicolas Cage amerikai színész (Las Vegas végállomás, Con Air, 8mm).
  • 53 éve megszületett Ganxsta Zolee zenész.

Mozipremierek

  • Ralph lezúzza a netet
  • A 64-es betegnapló
  • Egy kutya hazatér
  • Madeline a mélyben
  • Bolti tolvajok
  • Sellők és Rinocéroszok