A jég veszélyesebben, mint gondolnánk

KOCKÁZATMENTESEN, VIDÁMAN A JÉGEN
Vágólapra másolva!
A hideg időjárás miatt egyre több tó fagy be az országban. Azonban a jeges vizek még nem elég szilárdak ahhoz, hogy bárkit is elbírjanak, és ha beszakadnak, könnyen tragédiá történhet. Pont ezek miatt a rendőrök most egy vodeót készítettek, amiben a veszélyekre hívják fel a figyelmet. 
Vágólapra másolva!

A hirtelen hőmérsékletváltozások és a tartósan enyhe időjárás miatt könnyen megolvadhat a jégtakaró, így az veszélyessé és kiismerhetetlen lehet.

Forrás: Police.hu

A jégre azonban éjszaka semmiféleképpen sem lehet menni, akárcsak korlátozott látási viszonyok között, autóval, kikötők és veszteglőhelyek területén, a folyókon, vagy a berpedezett jegű a Balatonra.

Akik horgászat, vagy szellőztetés céljából léket vágnaka jégen, azoknak a jégmentessé vált területet

legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölniük.

A vizirendőrök néhány jó tanácsot is adnak a jégen tartózkodóknak:

  • Soha ne menjenek egyedül a jégre! Ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban és lehetőleg folyamatosan mozogjanak, ne egy helyben ácsorogjanak!
  • A jégen tartózkodás során, gyanús ropogás, recsegés esetén, azonnal feküdjenek hasra, hogy a jég minél nagyobb felületen legyen terhelve és próbálják meg a legközelebbi biztos pontot (például partot, stéget) hason csúszva elérni!

  • Ha beszakadna a jég, igyekezzenek a szélében megkapaszkodni és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magukat és közben segítséget kérni! A megkapaszkodás, illetve a part felé tartás során kerüljék a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban keletkezett szigetelő légréteg ne tudjon kijönni! Partot érés után, azonnal menjenek meleg helyre, szárítkozzanak meg és igyanak forró, meleg italt, de kerüljék a kávé és az alkohol fogyasztását!
  • Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt! Életüket kockáztathatják, illetve alattuk is beszakadhat a jég. Ezért inkább hívjanak segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák!

Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a bajba jutottnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc- segíthetnek!


A mentést követően azonnal hívjanak mentőt!

  • Amennyiben nem bizonyosodtak meg teljes mértékben, hogy a szabad víz jégfelülete sportolásra alkalmas-e, úgy keressenek inkább egy közelben üzemelő műjégpályát!