Szakad a hó, sok a baleset: estére mindenhol ónos eső eshet

hó, havazás Budapesten, 2019.01.08.
Vágólapra másolva!
Az országban több helyen reggel óta folyamatosan esik a hó. Budapesten is szakad, az erős szél pedig tovább nehezíti a közlekedést. Nyugaton pedig ónos eső esik, ott is folyamatosan. A havat gyakorlatilag percről percre kell lapátolni, pont az előbbiek miatt, vagyis, mert megállás nélkül esik, a szél pedig visszahordja oda, ahol elvileg már megvan tisztítva. Sok a baleset a csúszós utakon, egy autós szalagkorlátnak ütközött délelőtt az M85-ös autópálya Csorna felé vezető oldalán, a 4-es kilométernél. A balesetben két ember megsérült, őket kórházba vitték.
Vágólapra másolva!

Budapesten most több hókotró autó tisztítja az utakat, illetve a járdákat is takarítják a munkások. Ahogy az a fotókon is látszik, nincs könnyű dolguk, hiszen az a rész, amit megtisztítanak, pillanatok alatt újra havas lesz.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán tette közzé, hogy

a nyugati országrészben ónos eső esik. Szerda reggelig valószínűleg folyamatosan esni fog csapadék, ami folyamatosan változhat. Eshet hó, ónos eső és fagyott eső is.

A rendőrség a honlapján kiadott közleményében azt tanácsolja az autósoknak, hogy

vezessenek lassabban a szokásosnál, hagyjanak nagyobb közlekedési távolságot, és jobban ügyeljenek a gyalogosokra és a biciklisekre.

Az M85-ös autópályán történt balesetnél a tűzoltók már áramtalanítottak az autókat, a Katasztrófavédelem.hu információi szerint az autópálya Csorna felé vezető oldalát félpályán lezárták. Itt az autósok csak a kerülőutakat használhatják.

Ahogy azt korábban megírtuk,

a mai az idei tél leghidegebb napja,

Vásárosnaményban mínusz 18,6 Celsius-fokot mértek.

Vezetés közben számítani kell arra, hogy az autó megcsúszik, valamint hogy a féktávolság megnő. Ahogy csúszós utak mellett a járdák is nagy veszélyt jelentenek, a havas, jeges betonon könnyen eltörhetjük a kezünket vagy a lábunkat. Ebben az írásunkban annak jártunk utána, hogy mikor és ki a felelős azért, ha a járda nincs letakarítva.

Azt is megnéztük, hogy hogyan kell vezetni a csúszós utakon. Illetve, hogy mit ajánl a vezetéstechnikai szakember, mielőtt autóba ülünk. Tass határában például egy busz letért az útról, és belehajtott a Kiskunsági-főcsatornába, pont a csúszós út miatt. A buszon utazó négy embert kórházba kellett vinni.

Forrás: MTI/Donka Ferenc

Arról pedig, hogy napokon belül kitörhet az influenzajárvány, itt olvashat.

Minden hóval kapcsolatos tudnivalót, itt, egy helyen megtalál, cikkünk folyamatosan frissül.