Jön az újabb hó, eső: korcsolyapályává fagyhatnak az utak

Hó havazás időjárás Budapest 2019.01.08.
Az előrejelzések szerint estére ismét fehér lesz az ország (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Órákon belül újabb vastag hófelhők érik el az országot, főleg a Dunántúlon várható nagyobb mennyiségű hó. Az ország nagy részét már most is 5-10 cm-es hóréteg borítja, az Északi-középhegységben és a délkeleti határ menti megyékben esett a legtöbb. A friss hó miatt még a főbb útvonalak és az autópályák is csúszósak lehetnek, ezért balesetekre kell készülni. 
Vágólapra másolva!

Szerdán a délelőtti havazás és ónos eső után a Dunántúlra és az ország keleti részére újabb csapadéktömb érkezik - derült ki a legfrissebb időjárás-előrejelzésből. A keddi hóesés után északon 10-15, az Alföldön helyenként 8-10 cm-es a hótakaró. Nyugaton szerda délutánra szinte teljesen elolvadt a hó a szikrázó napsütésben, és a plusz 4-6 Celsius-fokos melegben. Budapest több pontján 10 centiméternél is nagyobb a hó,

a Kékestetőn több mint 30 cm-t mértek.

Forrás:Csudai Sándor - Origo

Az Útinform előrejelzése szerint csütörtök délelőttig újabb 4-5 cm hó hullhat, késő estétől pedig a délkeleti megyékben kezdődik ismét gyenge havazás. A közlekedést ezúttal nem a nagy mennyiségű hó, inkább

a viharos szél nehezíti majd, ami miatt hóátfúvásokra kell számítani.

Erre vonatkozóan az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmezetést is kiadott Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

A keddre lehullott friss hó miatt rengeteg baleset történt az utakon, a főbb útvonalakon egy időre szinte teljesen megbénult a közlekedés.

Az M0-s autóúton egy délelőtti baleset miatt 9-10 km-es volt a dugó,

valamint fennakadások voltak az M1-es és az M7-es autópályán is. A 3-as és a 4-es főúton sem volt jobb a helyzet, ráadásul az olvadó hó miatt latyakosak, csúszósak voltak az utak.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A havazás és a hóátfúvások

a vasúti közlekedésben csak kisebb fennakadásokat okoztak:

a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Záhony-Nyíregyháza vonal, ahol 20-30 perces késések voltak.

Hiába takarította a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az éjszaka folyamán közel 100 hókotróval az utakat, a folyamatos havazás miatt csak lassan haladtak.