Szijjártó Péter: Ezt a filmet már láttuk egyszer

Vágólapra másolva!
Azt a filmet, amelyben azt mondják, hogy egy döntésnek nincs kötelező ereje, majd hirtelen lesz, már párszor megnéztük. „Így jártunk a kvótákkal is korábban, hisz az »önkéntes kvótákból« a folyamat során kötelezőek lettek” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.
Vágólapra másolva!

Ekkor tört ki a bevándorlásellenes és bevándorláspárti országok közti harc Európában, és most ugyanez folyik az ENSZ-ben – mondta a külügyminiszter. A „commit” azaz „elköteleződés” szó 8 alkalommal szerepel benne, és azt a kitételt, hogy mindenki, aki elfogadja a csomagot, egyúttal egy végrehajtási akciótervet alkot arra, hogy miként ratifikálja annak megállapításait– tette hozzá. Természetesen ahhoz, hogy elfogadtassák a döntést a bürokraták, igyekeznek a hatályát gyengíteni.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az ENSZ-tagállamok többsége kibocsátó ország, és ezért másképp is tekint a migráció kérdésére. A legtöbb tagállam fejlődése nem garantálja a populáció megtartó képességét, tehát a kibocsátás folyamatos, így várhatóan érdemi hatása is lesz. Ez a dokumentum ezt a folyamatot ösztönzi, erősíti.

A gyakorlatban is menedzselő és támogató pénzügyi mechanizmusok működnek, ilyen volt a magyar kormány által is felvetett anonim bankkártyák ügye, melyre azonban magán a kérdésen való felháborodáson túl érdemi válaszok nem születtek – mondta. Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy már a folyamat elején meg akarták félemlíteni az országokat. Az Egyesült Államok ezt látva a folyamat elején távozott, látva annak jelentőségét. „Ebben aztán sokáig mi ketten voltunk az USA-val, majd az országok csoportja 41-re növekedett a folyamat végére, tehát látható, hogy a józan ész politikája a saját polgárok biztonságát helyezik előtérbe” – így Szijjártó Péter.

A beszélgetést teljes egészében itt lehet megnézni.