Nemzeti városvezetést szeretne Botkáék helyett a Szegedi Tudományegyetem

Nemzeti lábakra állítják a szegedi egyetemet
Vágólapra másolva!
Nemzeti tartalommal kívánják megtölteni a helyiek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) megújult épületeit – mondta Zakar Péter, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese. Új városvezetést is szeretne az egyetem, hiszen eddig csak a kormány támogatására számíthattak, ha fejlődni akartak, a Botka László-féle szocialista vezetésre nem - hangzott el Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter beszélgetésén. Az eseményről a Délmagyar számolt be.
Vágólapra másolva!

Péntek este a szőregi plébánián a száz éve meghalt Kálmány Lajos néprajzkutatóra, katolikus plébánosra emlékeztek a szegediek.

Latorcai Csaba és Zakar Péter a 100 éve meghalt Kálmány Lajosról való megemlékezésen. Forrás: Délmagyar.hu

Az eseményen ott volt Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár is, a megemlékezést követően Zakar Péterrel, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettesével kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelynek fókuszában az SZTE nemzeti lábakra helyezésének szándéka állt.

– mondta a közigazgatási államtitkár.

Tehát tudnunk kell azt, hogy hol születtünk, honnan érkeztünk és hová tartozunk. A legelső pont a kereszténység, amely nagyban meghatározza a gondolkodást.

Meg kell kapaszkodnunk abban a tudatban, hogy a nő férfival, a férfi nővel házasodik össze

– fűzte hozzá.

– hangsúlyozta Latorcai.

Zakar Péter erre azt mondta:

az egyetem vezetősége mindig is elkötelezett volt abban, hogy nemzeti legyen az intézmény.

Egyre több nemzetközi kapcsolatuk van, és az a céljuk, hogy ezekben az együttműködésekben értékként képviseljék a nemzetiséget.

– mondta.

A kormány támogatása által külföldre is eljuthatnak a fiatalok, kutatómunkájuk során más országból jött társaik hagyományait, értékeit is megismerhetik, illetve a magyar nemzetet is képviselik.

– magyarázta nézőpontját a rektorhelyettes.

Közös álláspontjuk, hogy rendszerbe kell helyezni a fejlesztéseket, amelyekben nagy hangsúlyt kell fektetni az értékekre, a nemzetre.

Azt szeretnénk, hogy azért jöjjenek ide a fiatalok, mert értéket kapnak a tudás mellett. A magyarok annyit adtak a világnak, amennyit egy ország sem volt képes eddig, ennek kell a más országokkal való kapcsolatok alapjának lennie

– közölte Zakar.

Ugyanakkor a köznevelésben jelenlévőknek egy paradigmaváltáson kell átmenniük, az alaptantervet is ezért vizsgáltuk felül, a nemzetre helyezzük a hangsúlyt, viszont olyan pedagógusok kellenek, akik ezt át is tudják adni a jövő generációjának – fejtette ki.

– tette hozzá.

Égetően fontos a gondolatformálás.

A nemzeti talajon állást nem zárja ki a nemzetközi kapcsolat, hiszen

magyar értékekkel lehet megtölteni az együttműködéseket, éppúgy, mint az SZTE épületeit, amihez mindennemű támogatást megad a magyar kormány, ellentétben a Botka-féle városvezetéssel

– szögezte le az államtitkár.

Szomorúan tapasztalják, hogy a baloldali többségű önkormányzat évtizedek óta semmibe veszi az egyetemet. Még a városi naptárban sem kaptak helyet.

- mondta Zakar Péter.

Azzal sem értenek egyet, hogy minden ellenzéki párt az SZTE főépülete elé szervezi a kormányellenes tüntetéseket, pedig ehhez nem járul hozzá az egyetem, de ennek ellenére a város jegyzője mégis hagyja ezt.

Azt gondolom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük,

elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül egyesek ezt látják a helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzeti szellemű nevelésre – tette hozzá.

Latorcai Csaba kiemelte,

Zárásként azt javasolta Zakar Péternek, érdemes lenne az egyetemnek is nyilvánosan állást foglalnia a magyar nemzetet érintő ügyekben.