Tavaly több illegális cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök, mint 2017-ben

Cigarettafogás Barabás
A legelőn találtak rá a csomagokra
Vágólapra másolva!
2018. november végéig összesen negyvenmillió szál cigarettát és 15 tonna dohányt foglalt le a NAV. A csempészek elleni küzdelemben idén is bevetnek technikai eszközöket, rendszeres ellenőrzéseket tartanak és rajtaütésszerű akciókat is tartanak a pénzügyőrök az utakon, a vásárokban és a zöldhatáron is. 
Vágólapra másolva!

A NAV idén is számottevő létszámot és modern technikai eszközöket alkalmaz, hogy megtalálja a cigarettacsempészeket, és hogy csökkentse az illegális dohánykereskedelmet.

– mondta el a Magyar Időknek a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője, Leopold Róbert, aki hozzátette azt is, hogy ezúttal is szemmel tartják a zöldhatárt.

A cigarettacsempészet visszaszorítása régebb óta feladata az adóhivatalnak, ezért több technikai eszközt is beszereztek, hogy visszaszorítsák a törvénytelen cigarettakereskedelmet. Ezek például a teherautó- és a vonatröntgen, vagy a drón, amelyet 2015-ben vett a NAV 20 millió forintért. Az eszköz segítségével úgy tudják megfigyelni a bűnözőket, hogy azok észre sem veszik azt.

A drónon lévő kamera már sikeres rajtaütéshez is hozzásegítette a NAV embereit.

A szóvivő szerint a technikai eszközökkel szemben azonban – bizonyos esetekben – a pénzügyőrök tapasztalata, a sokéves rutin éri a legtöbbet.

Cigarettafogás – Legelőn találtak rá a csomagokra Forrás: Police.hu

Leopold Róbert példaként felidézte azt az esetet,

amikor 22 millió forint értékű cigarettát találtak egy Olaszországba tartó kisbusz sofőrjénél.

Az ukrán férfit Záhonynál ellenőrizték. A kisbusz egy több mint ötméteres utánfutót húzott maga után. Az utánfutó ponyvatartó szerkezetének tetejében húszezer doboz cigaretta volt elrejtve.

Máskor pedig a szolgálati kutyák segítenek sokat a pénzügyőröknek. Decemberben egy Boo névre keresztelt kutya egy Somogy megyei ellenőrzéskor buktatta le a román cigarettacsempészt, aki Spanyolországba vitt faárut.

2018. november vége és január eleje között összesen negyvenmillió szál cigaretta akadt fenn a hatósági hálón, amelynek feketepiaci értéke a NAV számítása szerint meghaladta az 1,8 milliárd forintot.

Ezek mellett 15 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt is találtak. Összesen 350 millió forint értékben. Cigarettából tavaly november végéig többet foglaltak le a pénzügyőrök, mint 2017 egészében.