Az alapjogi jelentés az Európai Parlament nyomásgyakorlási eszközévé vált

Floriana, 2019. január 9. Illegális bevándorlók szállnak partra a máltai haditengerészet egyik hajójáról a florianai támaszponton 2019. január 9-én, miután az Európai Unió nyolc tagállama vállalta, hogy befogadja a heteken át két civil hajón várakozó migránsokat és a már Máltán lévő társaikat. Német nem kormányzati szervezetek két, Európába igyekvő, összesen 49 migránst szállító hajóját eddig sem a máltai, sem az olasz hatóságok nem engedték kikötni, így azok a Földközi-tengeren vesztegeltek december 22., illetve december 29. óta. MTI/AP/Rene Rossignaud
Vágólapra másolva!
Gál Kinga, a LIBE bizottság fideszes alelnöke sajtóközleményt adott ki az éves uniós alapjogi jelentéssel kapcsolatban. Ebben azt írja, hogy a jelentés a nyomásgyakorlás eszköze, és felháborító, hogy míg a migránsok jogait több pontban is tárgyalják, addig a nemzeti kisebbségek helyzetéről még csak említést sem tesz.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta az uniós alapjogokkal foglalkozó éves jelentését. A szöveg túlnyomó részét a migránsok jogai és a hozzájuk kapcsolódó tagállami kötelezettségek, valamint a jogállamisági vizsgálatok kiterjesztése teszi ki - áll Gál Kinga sajtóközleményében.

„Felháborító, hogy míg a dokumentum hét paragrafust szentel az illegális migránsok „alapvető jogainak",

- hívta fel a figyelmet a LIBE bizottság alelnöke.

A jelentés elfogadhatatlan, hiszen hatáskörén túlterjeszkedve

arra ösztönzi a tagállamokat, hogy könnyítsék meg a humanitáriusnak nevezett migránsvízumok kiadását, hozzanak létre legális migrációs útvonalakat Európában,

támogassák a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO hajók tevékenységét, amelyek tömegesen szállítják Európába a kimentett illegális migránsokat. Ugyanakkor elítéli azon tagállamokat, amelyek nem fogadnak be területükre illegális bevándorlókat.

Illegális migránsok szállnak partra a máltai haditengerészet egyik hajójáról a florianai támaszponton Forrás: MTI/AP/Rene Rossignaud

Az elfogadott szöveg azzal, hogy a jogállamiság feltételéül szabja a migránsok befogadását, azt bizonyítja, hogy

Brüsszel szerint a bevándorlást támogató tagországok jogállamnak minősülnek, a bevándorlást ellenző tagállamok pedig nem.

Így az éves alapjogi jelentés már nem az alapjogokról szól, hanem az európai parlament bevándorláspárti többségének nyomásgyakorlási eszközévé vált - áll a közleményben.