5,8 milliárd forintra pályázhatnak háziorvosi praxisok és praxisközösségek

Ezek a legjobban fizető állások
8. Háziorvos
Vágólapra másolva!
Család- és gyermekorvosi praxisközösségek, praxisok, illetve fenntartó önkormányzatok 5,8 milliárd forintra pályázhatnak népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására, illetve prevencióra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós közölte,

a Három generációval az egészségért elnevezésű program célja az egészségben eltöltött évek számának növelése,

a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak, valamint a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezők felmérése.

A program forrásaiból egy-egy praxisközösségre 50-90 millió forint jut.

A népbetegségek kialakulásának megakadályozása kulcskérdés, gyermekek esetén a megfelelő életvitel kialakítása sporttal, egészséges étkezéssel, életvitellel, de a szív- és érrendszeri problémák kialakulásában is kóroki tényező a testsúly, a mozgáshoz való viszonyulás és a dohányzás – mondta a miniszter.

Egy-egy praxisközösségre 50-90 millió forint jut Forrás: Shutterstock

Kásler Miklós hangsúlyozta,

a cél a 45-65 év közötti lakosság korai halálozásának megelőzése, a dohányzás visszaszorítása, a felnőttkori elhízás megakadályozása.

Kiemelte, a program kimondottan az alapellátásra helyezi a hangsúlyt, együttműködésre késztetve a háziorvosi praxisokat és az egészségfejlesztési irodákat.

A program szakmai irányítója az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet lesz.

Családbarát szülészetek jönnek létre

A miniszter, aki az egészségügyért és a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatót, bejelentette azt is, hogy

44 kórház nyert a családbarát szülészetek kialakítására 6,4 milliárd forint keretösszegben kiírt pályázaton.

Ezzel kapcsolatban elmondta, a kormány 2010 óta kiemelten foglalkozik a családdal, a családok védelmével, segítésével, és sokat tesz azért, hogy erősödjön a gyermekvállalási kedv. A gyermekszülés körülményei, annak lefolyása azonban növeli a későbbi gyermekvállalási kedvet, és ma már általános igény a szülőktől, hogy családias, intim környezetben, de a kórház adta szakmai biztonság mellett hozzák világra gyermeküket – mondta a miniszter.

Ezért is indította el a kormány

2018-2020 között 10 milliárd forint értékben a családbarát szülészetek pályázatot,

aminek első fordulója zárult le most.

Illusztráció Forrás: --

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a családbarát intézeti légkör nem kizárólag egészségügyi kérdés, sokkal inkább kötődik a családpolitikai koncepcióhoz.

A pályázattal az volt a céljuk, hogy a legbiztonságosabb és legintimebb környezetet alakítsanak ki az egyes intézmények szülészeti osztályai.

Elmondta, 59 intézmény pályázott, ebből 44 nyert el forrást arra, hogy infrastrukturális fejlesztéseket, eszközbeszerzéseket hajtson végre.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az alapellátási pályázathoz kapcsolódóan azt mondta, ennek a területnek az erősítése mindig is kormányzati cél volt, és remélik, a pályázatokkal jó folyamatok indulnak el, és lesz igény a megelőzésre erős hangsúlyt tevő munkára.