Még mindig nem mondott le az antiszemita jobbikos képviselő, Szávay István

Szávay István
Vágólapra másolva!
Tavaly év végén a Jobbik országgyűlési képviselője december 31-ei hatállyal ígérte meg mandátumának visszaadását, miután a rendszerváltás utáni egyik legnagyobb antiszemita botrányba keveredett. Ennek azonban továbbra sincs semmi jele, Szávay neve még mindig megtalálható az Országgyűlés hivatalos adatbázisában. Az Origo számba vette, miért halogatja a politikus a lépést, ami egészen biztosan összefüggésben van azzal, hogy havi több mint egymillió forintot vesz fel a képviselőségért.
Vágólapra másolva!

Bár korábban megígérte, továbbra sem mondott le parlamenti mandátumáról Szávay István jobbikos politikus. Miután november végén napvilágra került egy hangfelvétel, amelyen egy zsidó nő megverésével és „heftijének elferdítésével” büszkélkedett, egy hét csúszással, úgy tűnt, eleget tesz a közvélemény nyomásának. Közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy „2018. december 31-i hatállyal – ígéretemnek megfelelően – visszaadom országgyűlési képviselői mandátumomat a Jobbiknak”. Ez azonban azóta sem teljesült, az antiszemita politikus továbbra is a magyar parlament tagja.

Képtelen elengedni a parlamenti széket

Jelen állás szerint Szávay István neve továbbra is megtalálható az Országgyűlés oldalán lévő hivatalos képviselői nyilvántartásban. A Parlament.hu egy dinamikus lap, amely folyamatosan frissíti magát, így a kételkedők nem foghatják arra, hogy a képviselőknek egy korábbi névsorát látják. A Jobbik frakciójának tagjai jelenleg:

A Jobbik képviselőcsoportjának tagjai 2019. január 17-én Forrás: Parlament.hu

Korábban foglalkoztunk a témával, január elején beszámoltunk róla, hogy a jobbikos politikus továbbra sem tett eleget ígéretének, ahogy a bűncselekmény gyanújába került Staudt Gábor sem. A páratlan időhúzás felkeltette a sajtó érdeklődését, az InfoRádió cikkünk megjelenése után az Országgyűlés Sajtóirodájához fordult. A következő kérdéseket tették fel:

  • Tagjai-e még a Jobbik frakciójának a képviselők?
  • Mi a menete a képviselői lemondásnak, illetve mennyi időt vesz az igénybe?

A parlamentből az a válasz érkezett, hogy sem Szávay István, sem Staudt Gábor képviselő nem juttatta el az országgyűlési képviselői mandátumáról szóló lemondását. Pedig nem egy túl összetett művelet:

az Alaptörvény szabályozza, hogy az országgyűlési képviselő a házelnökhöz benyújtott írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról, amely ezzel megszűnik.

Szávay István Forrás: MTI

A távozni szándékozó képviselő ezt akár elektronikus levél formájában is megteheti, így akár külföldről is el tudná intézni az ügyet. Persze, csak akkor, ha van erre akarat. Úgy látszik, Szávay esetében pont ez hiányzik.

Mi lehet a háttérben?

Logikusan felmerül tehát a kérdés: miért áll érdekében a jobbikos politikusnak az időt húznia úgy, hogy az pártjára is visszaüthet? Kézenfekvő magyarázat a pénz. Szávay István a Parlament.hu adatai szerint tavaly decemberben 1 212 910 forintot vihetett haza, ami kifejezetten jónak számít képviselőtársaihoz viszonyítva. Ehhez hozzátartozik, hogy a jobbikos politikus egyúttal az Országgyűlés jegyzője, valamint egy bizottságban is tag. Az antiszemita botrány november végén pattant ki, így ha csak a tavaszi parlamenti szezon kezdetén mond le mandátumáról, akkor további két és fél havi fizetését veszi fel, ígérete ellenére. Így azzal, hogy

Szávay kitolta a lemondását, közel hárommillió forint érkezik pluszban a számlájára.

Volner János szintén a magas fizetéssel magyarázta a politikus lemondásának halogatását. A Mi Hazánk Mozgalom politikusa, aki egykori vezetőjeként tökéletesen ismeri a Jobbik képviselőcsoportjainak viszonyait, egy lapinterjúban azt nyilatkozta, hogy „Szávay nem jár azért rosszul, és nem lehetetlen, hogy a pártalapítványban találnak neki helyet havi másfél millió forintért”.

Volner János, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője szerint Szávay István sehogy sem fog rosszul járni Forrás: Facebook

A másik racionális magyarázatát a Szávay-ügynek Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa pedzegette januári sajtótájékoztatóján. A politikus arról beszélt, hogy az új képviselők csak február 15-én tehetik le az esküt.

Ha addig az időpontig kettővel kevesebben képviselnék a Jobbikot az Országgyűlésben, jelentős támogatásoktól esne el a párt frakciója.

Feltehetően ezért ragaszkodhat Szávay és Staudt a mandátumához” – tette hozzá Dúró.