Megoldódott a rejtély: megtalálták a 10 éve ellopott pénzt

pénzszállító rablás, miskolci biztonsági őr, 2010, 2009, Thaiföld, sikkasztás
Budapest, 2010. január 17. Rendőrök kísérik a Ferihegyi repülőtéren azt a 38 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy pénzszállító cég miskolci értékmegőrzőjéből 525 millió forintot lopott el 2009 szeptemberében. A férfit Thaiföldön fogták el, és az Interpol hozta Budapestre. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség három ember ellen pénzmosás miatt. Egy korábban elítélt, 42 éves férfi 2009-ben a Brink's pénzszállító cég biztonsági őreként dolgozott. Altatót kevert kollégája italába egy éjjel a cég telephelyén, így szerzett meg 650 millió forintot, amelyről egészen mostanáig mindenki azt hitte, hogy nyoma veszett.
Vágólapra másolva!

A biztonsági őr felkérte 43 éves barátját, hogy őrizze a pénzt, miután ő ellopta. Ezért 150 millió forintot ígért neki. A férfi vállalta a dolgot, amibe bevonta egyik barátját is. Megállapodtak, hogy a harmadik férfi 50 millió forintot kap, ha segít neki.

A biztonsági őrnek sikerült ellopni különböző valutákban 650 millió forintot, amelyből 100 milliót a kocsija csomagtartójába rejtett.

Elvitte az autót abba a garázsba, amit az egyik bűntársa bérelt. Ott a slusszkulcsot, és a garázs kulcsát odaadta a barátjának, aztán repülőre szállt és Thaiföldre utazott.

A másik két férfi a maradék 500 millió forintot a 38 éves férfi hozzátartozójához, egy 43 éves férfi otthonába szállította autóval.

Ott aztán elvettek a pénzből fejenként 50 millió forintot, a többit pedig két műanyaghordóba és egy kézi permetezőbe pakolták, amit aztán egy Tarcal határában lévő szőlőben elástak.

Ezután egy alkalmi ismerősükhöz vitték az autót, 10 millió forintért cserébe. Mivel a 38 éves férfi tartott attól, hogy bevezetik az eurót Magyarországon, a pénz egy részét valutára akarta átváltani, amihez egy 42 éves férfi segítségét kérte. 20 milliót ajánlott fel neki. Meg is állapodtak, hogy a kézi permetezőbe rejtett 100 milliót átváltják.

Akkoriban fogták el a sikkasztó biztonsági őrt.

7 és fél évet kapott és 10 millió forintos pénzbírságot.

Budapest, 2010. január 17. Rendőrök kísérik a Ferihegyi repülőtéren azt a 38 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy pénzszállító cég miskolci értékmegőrzőjéből 525 millió forintot lopott el 2009 szeptemberében. A férfit Thaiföldön fogták el, és az Interpol hozta Budapestre Forrás: MTI/Mohai Balázs

A büntetést a 43 éves férfi kifizette az elrejtett pénzből. Ugyanakkor a zsákmány egy része a földbe ásva elázott. A pénzt átváltó férfi házilag kiszárította a bankjegyeket, amelyekkel a 43 éves férfi 2010 és 2013 között szerencsejátékozott és sportfogadásokat kötött. Mivel rendszeresen nyert, megtöbbszörözte a tétjeit. Életbiztosítást is kötött, megtakarítása is lett, és autót is vett.

Bizonyos időközönként a sérült pénz egy részét többmilliós tételekben egy miskolci bankban kicseréltette.

A pénzt átváltó férfi a sérült pénzt, körülbelül 20 milliót végül 2014-ben és 2015-ben egy budapesti bankban cserélte ki. 2016-ban már egy budapesti bankban próbálkozott, ahol nem járt sikerrel: nem cserélték ki neki a bankjegyeket.

Eközben kiszabadult a börtönből a biztonsági őr, aki 17 milliót átvett a társától. A pénz egy része a sportfogadásokból származó nyeremény volt.

Az ügyészség a két, bűnügyi felügyelet alatt álló férfivel szemben, illetve a pénzt átváltó társukkal szemben börtönbüntetést, közügyektől eltiltást, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott a bíróságon. A 38 éves férfi ellen pedig felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést. Azt viszont nem közölte az ügyészség, hogy hogyan is buktak le a pénzt rejtegető csapat tagjai.