Óriási káosz: 104 millió forinttal nem tud elszámolni a Momentum

Fekete-Győr András, Nemes Balázs, Soproni Tamás
A kamuelnök, a buzivadász és a puccsista - a momentumos elit
Vágólapra másolva!
A 888.hu nagyító alá vette a párt honlapján található, az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) megküldött részletes kimutatásokat. "Még laikus szemmel is elég nagy káoszt találtunk" - írják az elszámolásra, amely miatt szerdán a gazdasági ellenőrző szerv kezdeményezte az állami támogatás folyósításának felfüggesztését. A portál által megkérdezett szakértő 104 millió forint lyukat talált. 
Vágólapra másolva!

Szerdán az Állami Számvevőszék közleményben tudatta, hogy a Momentum nem szabályszerűen, átláthatóan és elszámoltathatóan használta fel a magyar állam által biztosított kampánypénzeket. A gazdasági ellenőrző szerv több pontban (nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött, stb.) is kifogást emelt Fekete-Győrék gazdálkodása miatt, mindezek következtében a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezte. Ezek után a közpénzzel megfelelőképpen elszámolni nem tudó szervezet kapásból diktatúrát kiáltott Facebook-oldalán, megkérdőjelezve az ÁSZ döntését. Úgy látszik a Momenum nem igazán akar tanulni a hibáiból, ugyanott folytatják, ahol abbahagyták.

Összevissza tüntették fel a dátumokat

"Itt van a tételes kampányelszámolásunk, itt is fogom hagyni, nézzék meg, vizsgálják meg. Gyakorlatilag itt több mint 500 tétel van felsorolva... fenn van a honlapunkon is, és ezt már az Állami Számvevőszéknek hónapokkal ezelőtt elküldtük" - ezt Hajnal Miklós szóvivő mondta a napokban az Echo TV-ben, majd kisétált a stúdióból. A magas lovon ülő ifjúpolitikus sok mindennel számolhatott, csak azzal nem, hogy valaki ténylegesen utánanéz az elszámolásuknak. Korábban portálunk megírta, hogy Fekete-Győr Andrásék bőkezűen osztogatták a pénzt a kampánystábnak, most pedig a 888.hu nézte meg a számokat. Az eredmény ezúttal is totális káoszt mutatott.

- írja a portál, amely a könnyebb kezelhetőség érdekében a számokat egy Excel-táblázatba mentette át. Kiemelték, az első szembeszökő hiba a dátumoknál látható, ugyanis azok formátuma nem azonos. Így nem tehetők sorrendbe, ami növeli az áttekinthetetlenséget.

  • a leggyakrabban a nap/hónap/év formátumot használták;
  • azonban az online fellelhető elszámolásban jól látszik, hogy néhány tétel erejéig a 13. sortól kezdve (Kreatív póló stúdió 7812446 Póló 26 db) már a hónap/nap/év formátumot használják.

Miért probléma ez? Mert mondjuk a második tételnél (Rendezvénytechnika eszközök vissza) egyszerűen lehetetlen eldönteni, hogy a dátum április 8. vagy augusztus 4. – amikor már nem használhattak volna kampánypénzeket.

A Momentum így számolja el a kampánypénzeket Forrás: 888.hu

A következő probléma, hogy a több mint 500 tételt felsoroló, a központi költségvetésből származó pénzek elköltésének esetén látszólag nem stimmelt az összeg. A portál számítása szerint közel 4 millió forinttal többnek kellett lennie az ott feltüntetett összegnek. (458 949 915 forint helyett a költések összértéke 462 600 293,3 forintra jött ki). Mivel sehogy sem jött ki a megfelelő összeg, a portál egy szakértőt kérdezett meg az ügyben.

Szakértő: 104 millió forinttal nem tud elszámolni a Momentum

A számviteli területen dolgozó szakértő kiemelte, nincs összeadási hiba a Momentum elszámolásában. Voltak olyan karakterek, valószínűleg a tizedesvessző helyett pontot használó tételek esetében, amelyek a formátum miatt hibát okoztak a végeredményben. A szakértő "kézzel összeadva" megkapta a Momentum által feltüntetett összeget.

Van azonban egy komoly gond az elszámolással, ami az előlegekkel kapcsolatos.

A szakértő által használt táblázatot itt lehet elérni.

A számviteli szakember a következő magyarázatot adta: "nehezen követhető a Momentum elszámolásában a központi állami támogatás részben feltüntetett számos, előlegeket taglaló sor. Érthetetlen, hogy a kampányköltség felhasználásának bemutatásánál miért is szerepelnek ezek az előlegek. Hisz az előlegeknek nem igazán a költségek között van a helyük. A kifizetett előleg nem azonos a tényleges, számlával igazolható költséggel. De ha már itt kimutatták, akkor megpróbáltam párosítani az előleget az arra könyvelt elszámolással. Ez elég sok esetben jól látszik is. De több kifizetett előleg esetében ennek az elszámolásnak nem látszik nyoma (....) Az összeg igen jelentős, 104,4 millió Ft-ról beszélünk. Ez a központi állami támogatások költségének 23%-a. De előleg semmiképpen nem lehet azonos egy teljesített és leszámlázott szolgáltatással vagy bármivel."

A lények a következő:

Magyarán a Momentum a beszámoló alapján mintegy 104 millió forinttal nem tud elszámolni.

104 millió forint közpénzzel nem tudnak elszámolni Forrás: Facebook

Az összeg 4 olyan tételből áll össze a felsorolt költségek között, aminek nem látszik az elszámolása (magyarul a negatív párja). Ezek esetében az ÁSZ-nak kellett volna arról döntenie a bizonylatok, számlák alapján, hogy az "előleg" valóban csak előleg volt-e vagy pedig költség. Az ÁSZ viszont nem kapott ilyen számlákat, bizonylatokat a párttól.