Szkinhed-reflexek: a Jobbik elnöke börtönbe zárná Bayer Zsoltot

Sneider Tamás, Jobbik
Konyár, 2013. március 2. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke beszél pártja demonstrációján a Hajdú-Bihar megyei Konyáron 2013. március 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Ha a döntésnek nem tesz eleget, remélem, hogy tovább perelik, hiszen kimondottan jót tenne neki egy ideig a hűvösön elmélkedni az élet értelméről – írta a Hadházy-ügyre reagálva Sneider Tamás szkinhed-múltú Jobbik-elnök a közösségi oldalán. Ismét előjöttek azok a bizonyos reflexek: a jobbikos politikus szintet lépett, és már ott tart, hogy börtönbe küldene egy újságírót. Viselkedése persze azt is jól mutatja, hogy mennyire hízeleg a Jobbik elnöke Gyurcsány DK-jának és az MSZP-nek, igyekszik kisiskolás módjára megfelelni nekik.
Vágólapra másolva!

Szerdán a másodfokú bíróság úgy döntött, hogy Hadházy Ákos független képviselőnek - ő az, aki az MTVA épületében bohóckodásaival hívta fel magára a figyelmet és vált így nevetségessé - ad igazat Bayer Zsolt publicistával szemben, mert utóbbi egyik írásában visszájára fordított (Hadházyra és Szél Bernadettre írta át) egy Orbán Viktor miniszterelnököt és Áder János köztársasági elnököt támadó üzenetet. Az ügyre a maga egyszerű módján Sneider Tamás, a Jobbik elnöke is reagált. Mondani sem kell, ismét előjöttek azok a bizonyos szkinhed-reflexek.

Roy, a szkinhed felszínre tört Sneiderből

„Végre börtönbe kerül Bayer Zsolt?” – ezzel a barátinak legkevésbé sem tekinthető címmel tett közzé egy rövid, de annál velősebb írást az ügyben a pártját a balliberálisokkal egy szövetségi rendszerbe terelő Sneider. Egy komplett forgatókönyvvel állt elő arra az esetre, ha Bayer nem tenne eleget a bíróság döntésének (amiről szó sem volt amúgy): reményét fejezte ki, hogy tovább perlik, mert meglátása szerint az újságírónak jót tenne a hűvösön való elmélkedés.

– írta fenyegető hangnemben a politikus.

Nem ez az első eset, hogy Sneider közéleti szereplőket fenyegetett meg.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke szerint a börtön jót tenne Bayer Zsoltnak. Nem ez volt az első fenyegető hangnemű megnyilvánulása a politikusnak Forrás: balazsbeli@gmail.com/Beli Balazs

Elsőként számoltunk be róla, hogy a Jobbikban bekövetkezett második pártszakadás után a párttól távozó Apáti Istvánnak és Fülöp Eriknek esett neki. „Nem lennék a két valamikori jobbikos helyében, amikor véletlenül összefutnak majd az őket korábban önzetlenül támogatókkal” – fogalmazott, utalva arra, hogy akár lincselésben is részük lehet az exjobbikosoknak. A kulturált kategóriától meglehetősen távol eső megnyilvánulások feltehetően nem véletlennek, hiszen

Sneider tipikusan szélsőjobboldali-szkinhed szubkultúrából érkezett a politikába.

A kilencvenes évek elején ugyanis a Nemzeti Ifjak Egyesületének vezetője volt, ami valójában egy bőrfejű csoport volt. A nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején az úgynevezett szkinhed mozgalom volt a nemzeti radikalizmus külső megnyilvánulási formája volt. „Ebben az egriek mind fizikai, mind szellemi tekintetben az élen jártak” – nyilatkozta korábban Sneider. Az akkor még Roy néven ismert politikus ellen 1992-ben vádat is emeltek. Az Élet és Irodalomban megjelentetett vádiratrészlet szerint "[a]z üldözés során Farkas Bélát a Sneider Tamás (I. rendű vádlott) vezette csoport utolérte, majd Farkas Bélát Sneider Tamás leütötte. Amikor a sértett földre került, az I. rendű vádlott és a társaságában levő személyek Farkas Bélát kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdték, majd a földön fekvő sértettet összerugdosták".

Vona Gábor is újságírókat zaklatott

Úgy tűnik, a Jobbik vezetőinek elő van írva, hogy a velük szemben kritikus média képviselőihez agresszív stílusban kell viszonyulniuk. Ahogy beszámoltunk róla, Vona Gábor korábbi elnök a számára csalódást okozó áprilisi parlamenti választást követően telefonon, hidegvérrel újságírókat zaklatott. Hívása során számonkérte őket kampánybeli sérelmeiért úgy, hogy mindezt videóra vette, és megmutatta követőinek.