A magyarok döntő többsége elutasítja a sztrájkot és az ellenzéki színészkedést

Szél Bernadett Hadházy Ákos
Vágólapra másolva!
A magyarok 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég friss felméréséből. A többség elutasítja az általános sztrájkot, mert véleményük szerint az az ország működésének és békéjének aránytalan sérelmével járna.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben több alkalommal tüntettek az ellenzéki pártok és politikusok, céljaik viszont egyelőre nem tisztázottak. A Századvég éppen ezért annak járt utána legfrissebb közvélemény-kutatásában, hogyan ítélik meg a magyar választópolgárok az általános sztrájk gondolatát, illetve az ellenzéki pártoknak és politikusoknak a tüntetéseken való szerepvállalását.

A hatalomért tüntetnek

Az intézet eredményei azt mutatják,

a magyarok döntő többsége (60 százaléka) szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget.

Mind emellett a válaszadók csupán 31 százaléka látja úgy, hogy az ellenzékiek őszintén kiállnak az emberek mellett, amikor megmozdulásokat szerveznek, és azon részt vesznek.

Forrás: Századvég

A kutatás kiemeli, egyedül a magukat baloldalinak vallók körében vannak többségben azok, akik szerint őszinték az ellenzéki politikusok (53 százalék). A középen állók és a jobboldaliak döntő többsége (52, illetve 82 százaléka) szerint is a hatalomra jutás érdekében vesznek részt az ellenzéki erők a tüntetéseken.

Forrás: Századvég

A többségnek nem elfogadható a sztrájk

Az elemzésből az is kiderült, hogy a többség (55 százalék) nem tartja elfogadhatónak az általános sztrájkot, mert úgy látja, az az ország működésének és békéjének aránytalan sérelmével járna, és csupán a megkérdezettek 40 százaléka tartja elfogadhatónak azt.

Forrás: Századvég

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását 2019. január 7-13. között végezte,
amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg.