Portik Tamás SZDSZ-es kapcsolatot is keresett

Portik Tamás leszámolás bíróság
Budapest, 2016. március 31. Portik Tamás a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök mellett SZDSZ-es vezető politikusokkal is kapcsolatba akart lépni Portik Tamás olajozó vállalkozó. Az Energol Rt. egykori marketingigazgatója egy sor szocialista politikussal állhatott kapcsolatban, az olajbűnözés kapcsán elhíresült cég titkárnője pedig az SZDSZ-es Kuncze Gábor belügyminiszter rokona volt – írja a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők cikke szerint az olajbűnözés zászlóshajójaként számon tartott Energol Energetikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. egykori marketingigazgatója egy hangfelvétel szerint Gyárfás Tamásnak meg is fogalmazta az igényét arra, hogy az akkor a Nap-kelte műsor producereként nap mint nap baloldali politikusokkal találkozó sportvezető

hozza össze őt Gyurcsánnyal.

A lap megkeresésére Gyárfás Tamás kijelentette, soha nem kívánt ilyen ügyekbe belefolyni. Leszögezte, Portikot nem mutatta be senkinek. Hozzátette, ilyen kérést nem tolmácsolt.

Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperének tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arra a felvetésre, amely szerint végül is cáfolja-e, hogy Portik rajta keresztül akart kapcsolatba lépni Gyurcsánnyal, a volt médiavállalkozó azt felelte: „abban a mondatomban, hogy ilyen kérést nem tolmácsoltam, lényegében benne van a válaszom”. A lap további érdeklődésére, miszerint igaz-e, hogy azon a kazettán, amellyel ügyvédjén keresztül legutóbb ismét meg akarták zsarolni, és amelyet a rendőrség tavaly december 17-én lefoglalt, hallható Portik Tamás részéről erre vonatkozó igény, Gyárfás Tamás azt felelte: „a jelek szerint ismerik a felvételt”.

Az Energol-ügyet vád nélkül megúszó, hat éven át körözött, ezért is bujkáló vállalkozó azonban másoknak is megfogalmazott furcsának tűnő kéréseket politikusokkal kapcsolatban. Anyósa, Riskó Judit például arról számolt be a sajtónak, hogy évekkel ezelőtt Portik őt küldte el Demszky Gábor akkori SZDSZ-es főpolgármester budakeszi házához, hogy térképezze fel, merre néznek az épület ablakai, ajtajai.

Azt ma sem lehet tudni, hogy pontosan mit is akart a vállalkozó a baloldali vezető politikusoktól. Az viszont tény, hogy a Gyurcsány-kormány polgári elhárításának főigazgatójával, Laborc Sándorral zajlott egyik egyeztetésen maga Portik dicsekedett azzal, hogy

több MSZP-st is lefizetett az évek során.

A lap felidézi, hogy a Magyar Nemzet 2014-ben számolt be Kuncze Gábor unokahúgának az Energolban betöltött szerepéről. Eszerint Vankó Krisztina a Horn-kormány SZDSZ-es belügyminiszterének hozzátartozója, a cég nagy befolyással bíró titkárnője volt.

Vankó azonban nem kizárólag titkárnői feladatokat látott el, kulcsa volt az Energol széfjéhez, a házipénztár kezelésére is felhatalmazást kapott, többször megtörtént, hogy a társaság gazdasági ügyeiben döntött; majd Németországba távozott – olvasható a Magyar Időkben.