Nem figyeli meg az állam a turistákat

Guller Zoltán
Vágólapra másolva!
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Időknek nyilatkozott a nemrég módosított turizmustörvény módosításával, pontosabban az új digitális adatszolgáltatási rendszer magyarországi ellenzék által bírált részével kapcsolatban. Elmondta, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) semmilyen vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem tárol és kezel majd, kizárólag statisztikai adatok digitális tárolására lesz alkalmas. Szó sincsen tehát bármiféle megfigyelési szándékról vagy személyes adattal való visszaélésről. 
Vágólapra másolva!

A lap szerdai számában megjelent cikkben felidézték, a turizmustörvény módosításával az idén induló NTAK, vagyis az országban megforduló turisták adatait közvetlenül gyűjtő új, digitális adatszolgáltatási rendszer miatt a Demokratikus Koalíció az Európai Bizottságnál tett feljelentést, mert szerintük a kormány a turizmust felhasználva akarja megfigyelni a magyarokat, illetve visszaélni a személyes adataikkal, ami a Társaság a Szabadságjogokért szerint is elfogadhatatlan.

Guller Zoltán a Magyar Időknek kijelentette,

az MTÜ nem tud, nem akar, és soha nem is fog személyes adatokat gyűjteni, hiszen annak turizmusfejlesztési szemszögből nincs relevanciája.

A vezérigazgató világossá tette, hogy a turisták szempontjából semmi nem változik, hiszen a szálláshelyeken eddig is be kellett jelentkezniük a szobák elfoglalásakor. Az új rendszer arra lesz jó, hogy anonim módon, tehát személyes adatot nem tartalmazó módon lássák a legfontosabb turisztikai mérőszámokat.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója Forrás: Origo

Eddig is volt bejelentési kötelezettség

Guller Zoltán kitért arra is, hogy a legtöbb kereskedelmi szálláshelyen már fut valamilyen szálláshelykezelő szoftver, hiszen a világ legtöbb országában, így az Európai Unióban és Magyarországon is bejelentési kötelezettségük van a szolgáltatóknak, azonban

a jelenlegi, sokszor nehezen ellenőrizhető, papíralapú adatszolgáltatási gyakorlat miatt a forgalmi mutatók nem teljes körűek, nem pontosak és végképp nem naprakészek.

Hozzátette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal egyébként is csak 50-80 nappal később közli a statisztikákat. Guller szerint

a szállásszolgáltatási szektor digitalizációja elengedhetetlen a turizmus versenyképességének fejlesztése szempontjából.

Az idén elinduló adatszolgáltató központ lényege, hogy valós időben mutatja majd az országban található összes szálláshely forgalmi adatait, amelyek alapján az MTÜ előrejelzéseket készíthet a várható vendégforgalomról, és a marketingkampányok hatékonyságát is pontosabban tudják mérni.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a digitális adatrögzítés hozzájárul a szürkegazdaság visszaszorításához, hiszen a papíralapú adatszolgáltatási gyakorlat jelentős visszaélésekre és adóelkerülésre ad lehetőséget. Azt is elmondta, hogy a digitális rendszer bevezetése mellett

a kormány hajlandó megfontolni az áfa csökkentését a szálláshely-szolgáltatásban is,

ahogy a vendéglátásban már megtörtént ez a lépés.

Az új gyakorlat kialakításánál nemzetközi példák szolgáltak alapul, és az új rendszer megfelel az uniós rendelkezéseknek, valamint az adatvédelmi szempontoknak is. Még zajlanak a fejlesztések, ezt követi a tesztüzemmód. Az NTAK-ba először a szállodáknak kell regisztrálniuk június 1. és 30. között, majd a panzióknak szeptember 1. és 30. között, végül az egyéb szálláshelyek, kempingek, közösségi szálláshelyek regisztrációja következik december 1. és 31. között.