Vágólapra másolva!
Ma reggel kezdődött a bíróságon a Dózsa György úti gázolás tárgyalása. Az egyik vádlott, M. Richárd a tárgyalásra egy szürke melegítőben érkezett. Előbb azt mondta, hogy a vádirattal egyetért, később pedig azt, hogy van, amivel nem. Elnézést is kért a férfi, aki egy korábbi ítélet szerint az egyik kecskeméti maffiabanda katonája volt. Korábban nyolc évre ítélték.
Vágólapra másolva!

A vád szerint a 2017. májusi balesetben M. Richárd egy német rendszámú Mercedesszel több mint 135-tel ment Budapesten, amikor

a Dózsa György úton összeütközött egy szabálytalanul elé kanyarodó autóval. Ennek az autónak az egyik utasa azonnal, egy másik még aznap a kórházban meghalt, a kocsi vezetője pedig életveszélyesen megsérült. És több járókelő is megsérült.

A baleset utáni helyszínelés Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az ügyészség szerint mindkét vezető hibázott. M. Richárd elsősorban a gyorshajtás miatt, a másik sofőr pedig azért, mert szabálytalanul kanyarodott, és nem adta meg az elsőbbséget.
Emellett

M. Richárdnak nem volt jogosítványa, és a karambolt megelőző napokban kokainozott.


Egy másik vádpont szerint 2015-ben M. Richárd a Károly körúton egy német rendszámú BMW-vel leszorított egy biciklist, és amikor az ráütött a kocsijára, M. Richárd elévágott, fékezett, társával együtt kiszállt, és azt ordította:

Ezután belerúgott a biciklisbe, társa pedig arcon ütötte.

Forrás: MTI


Az ügyész azt indítványozta, hogy ha M. Richárd elismeri bűnösségét, akkor kapjon 7 év 2 hónapot, és véglegesen tiltsák el a vezetéstől,

a másik sofőr pedig két év felfüggesztett börtönt kapjon, és egy évre tiltsák el a vezetéstől.

M. Richárd a tárgyaláson részben elismerte bűnösségét. A biciklisveréssel kapcsolatban azt mondta,

A balesettel kapcsolatban pedig azt, hogy

Később azt is mondta, hogy a vádirati tényállással kapcsolatban mindennel egyetért, azután viszont azt, hogy nem ment olyan gyorsan.

A másik autó vezetője annyit mondott, hogy „nem érzi magát hibásnak”, ügyvédje pedig felmentést kért.

M. Richárd védője kérte ügyfele előzetes letartóztatásának megszüntetését. Elsősorban arra hivatkozott, hogy védence szívműtét előtt áll. M. Richárd ezzel kapcsolatban azt hangoztatta: „Tényleg életmentő műtétre van szükségem.” A bíróság azonban elutasította az indítványt, miután az előzetes letartóztatás elrendelése elleni fellebbezés elbírálása még folyamatban van a másodfokú bíróságon.

M. Richárdot 2006-ban az úgynevezett kecskeméti maffiaperben 8 évre ítélték jogerősen. A Radnai László elsőrendű vádlott által vezetett bűnszervezet „katonájaként” ítélték el.

A bűnszervezet drogkereskedelemmel, védelmi pénzek szedésével, prostitúcióval foglalkozott, amikor pedig 2004-ben elfogták egyes tagjait, épp egy rivális bandával való leszámolásra készültek.