Tüntettek a magyar diákok a marosvásárhelyi egyetem román vezetése ellen

demonstráció egyetemista épületfotó felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA határon túli magyarok homlokzat orvosi egyetem SZEMÉLY tanévnyitó
Marosvásárhely, 2013. szeptember 30. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) 2013. szeptember 30-án. Tiltakozásul két külön helyszínen tartottak tanévnyitót az egyetem magyar és román diákjai. Szilágyi Tibor, az intézmény magyar rektorhelyettese szerint az egyetem vezetőivel és a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokon nem sikerült elérniük, hogy a magyar tagozat alapvető oktatási kérdéseiben maguk dönthessenek, márpedig ezt a törvény garantálja számukra. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) közel háromszáz diákja tiltakozott péntek este az egyetemen bevezetett új vizsgarend ellen.
Vágólapra másolva!

A közösségi hálón szerveződött tüntetésen a magyar diákok mellett az egyetem angol és román szakán tanulók közül is többen részt vettek.

Márton László, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke elmondta:

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) központi épülete Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A szabályozást a magyar tagozat képviselőinek távollétében fogadta el az egyetem szenátusa.

Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője korábban diszkriminatívnak nevezte a vizsgarendszert.

Hozzátette: ha a magyar oktatók a román kollégáik által készített vizsgatételeket fordítják magyarra, másodrendű szerepbe kényszerülnek, ha viszont a tételek felét ők készítik el, akkor többletmunkát kell végezzenek, hiszen a román tételeket magyarra, a magyarokat pedig románra kell fordítaniuk.

A román tanárok ugyanis a magyar nyelvet nem ismervén nem tudják ezt a feladatot elvégezni.

A marosvásárhelyi Népújság szombati számában közölt összeállítás Nagy Előd rektorhelyettest idézte, aki szerint

A Népújság összeállítása alapján a közös vizsgarendszer azért is problémás, mert kötelezi a közös bibliográfia használatát, és kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket.

A román nemzetiségű rektor, Leonard Azamfirei régebb azt közölte, hogy

az egyetem vezetése hétfő délután tárgyal a magyar tagozat képviselőivel a magyar nyelvű képzés gondjairól.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy

A konfliktust a jobboldali Ungureanu-kormány úgy próbálta rendezni, hogy kormányhatározattal hozta létre az egyetemen belül a magyar kart.

Intézkedése miatt 2012 májusában

a szociáldemokrata ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be a parlamentben, és megbuktatta a kormányt.

A MOGYE román királyi rendelettel kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben.

Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést.

Az elmúlt években

A MOGYE 2018-ban - a román vezetés önkényes határozatának megfelelően - egyesült a marosvásárhelyi, kizárólag román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel, és a fúzió által létrejött a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE).

A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés.

Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy

álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem román vezetése.