Négy és fél év fegyházra ítélte a bíróság Karácsony Gergely volt emberét

Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Többrendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt első fokon négy és fél év fegyházra ítélte Karácsony Gergely és a zuglói szocialisták egykori támogatóját, a Gotti művésznevű gengszterrappert a Pécsi Járásbíróság – tudta meg a Pesti Srácok. A Párbeszéd társelnökének ismerőse társaival szerb és ukrán állampolgároknak állítottak ki hamis útleveleket.
Vágólapra másolva!

Korábban beszámoltunk róla, hogy a most éppen Budapest irányítását megcélzó politikus 2014-es zuglói, önkormányzati kampányának aktív segítője volt egy Gotti nevű raper. Róla később kiderült, hogy a választást követően bíróság elé került bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Egyértelmű a kapcsolat a Párbeszéd társelnöke és a kétes hírű zenész között:

Karácsony egy Heti Válasz-interjúban elismerte, ismeri Gottit.

A Pesti Srácok információi szerint a Pécsi Járásbíróság első fokon

többrendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt első fokon négy és fél év fegyházra ítélte a Párbeszéd társelnökének ismerősét.

Karácsony 2014-es polgármester-jelölti bemutatkozása. A háttérben látható piros pólóban a Gotti nevű rapper, akit most első fokon négy és fél év fegyházra ítélt el a Pécsi Járásbíróság Forrás: Valasz.hu

De miért is? A vádirat szerint - nagyvonalakban - a következőképpen dolgozott a bűnbanda:

  • Gottiék még 2015-ben határozták el, hogy külföldi, főként ukrán és szerb állampolgárok részére hamis magyar útlevelek kiállíttatásával fognak jövedelemre szert tenni.
  • a módszerük az volt, hogy korábban honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett személyek személyi okmányait, adatait használták fel, mely okmányokat ezen személyektől megvásárolták, illetve azokat más illegális módon megszerezték, meghamisították.
  • a vádlottak ezt követően ezen okmányokkal igényeltek magyar útleveleket külföldi személyek részére különböző kormányhivatalokban, ahol a tisztviselők közreműködésével a külföldiek más személyek adataival, de már saját arcképükkel, ujjlenyomatukkal szereztek valótlan tartalmú útleveleket.

Ennek eredményeképpen Karácsony egykori támogatója és a bűnszervezet többi tagja 2016 első két hónapjában 49 külföldi személy részére készíttett magyar útlevelet, a közreműködésért egy kormányhivatalnok személyenként 80 eurót kapott. A Pécsi Járásbíróság ítéletében - Gotti büntetésének kiszabása mellett - a pécsi kormánytisztviselőre hivatali vesztegetés elfogadásáért öt év börtönbüntetést, a bűnbanda többi tagjára is több évet, míg egy dunaharaszti kormánytisztviselőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki

Az ítélet ellen az ügyészség és a vádlottak is fellebbeztek, így az nem jogerős.