A migráció nem roppantotta meg Magyarország közbiztonságát

Hercegszántói határkerítés.
Hercegszántói határkerítés.
Vágólapra másolva!
A migráció veszélye továbbra is fennáll, ezért nem szabad őrizetlenül hagyni a magyar határt - szögezte le Balogh János országos rendőrfőkapitány.
Vágólapra másolva!

Balogh János hangsúlyozta: nem szabad a határőrizetet elhanyagolni, ezért

folytatódik a rendőrségi eszközpark megújítása, a rendőrök megbecsültségének javítása,

és az infrastrukturális fejlesztés.

Határkerítés Hercegszántónál Forrás: police.hu

Az országos rendőrfőkapitány közölte, bár az illegális migráció komoly szakmai kihívást jelent, mégsem roppantotta meg az ország általános közrendjét, közbiztonságát. 2010-hez viszonyítva 2018-ra gyakorlatilag

a felére csökkent a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma

- fogalmazott. Az előzetes számítások alapján megállapítható, hogy a csökkenés tovább folytatódott, és néhány hét múlva jó eséllyel évi 200 ezer alatti bűncselekményszámról adhat tájékoztatást.

Balogh János hangsúlyozta: az országban jelenleg nincsenek szélsőséges közbiztonsági kihívások és kritikus területek, város- vagy országrészek. Ez a többi között a viszonylag kiegyenlített rendőri létszámnak, valamint a gyors reagálásnak és a helyszíni intézkedéseknek köszönhető.

Kuczik János műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: 2018. július 1-jéig a határőrizet megerősítése érdekében

háromezer új státusszal bővült a Készenléti Rendőrség létszáma.

Az addigi hét mellett további nyolc határvadász bevetési osztályt hoztak létre, elsősorban vidéki székhelyekkel.

Emlékeztetett: a kormány 2017-ben és 2018-ban összesen 96,9 milliárd forintot biztosított létszámbővítésre, eszközbeszerzésre és a megfelelő infrastruktúra kialakítására. Így tavaly áprilisban Győrben, júliusban Szegeden és Szombathelyen, augusztusban Nagykanizsán, októberben pedig Pécsen már birtokba is vehették a határvadászok az új elhelyezési körleteket.