Botrányos pénzügyek a Momentumnál: családtagoknak és barátoknak fizettek

Horizontal DEMONSTRATION DEMONSTRATION AGAINST DEMONSTRATOR LABOUR LEGISLATION WORK CONTRACT WORK HOURS NIGHT FLARE SMOKE FLARE
Vice-chairman of 'Momentum' party Anna Donath lifts a smoke-candle in front of the parliament building as members and sympathisers of several trade unions, political parties and civil organisations protest against changes to the labour code proposed by the Prime Minister's party in downtown Budapest on December 16, 2018. - Tabled by Fidesz lawmakers, the controversial bill hikes the maximum annual overtime hours that employers can demand from 250 to 400 hours. (Photo by PETER KOHALMI / AFP)
Vágólapra másolva!
A mikropárt kampányköltései kapcsán az Állami Számvevőszék számos szabálytalanságot tárt fel, de a szélsőliberális párt érdemben nem reagált az ügyre, csak diktatúráztak a pontos elszámolás helyett.A Momentum pénzügyeinek tisztasága erősen kétségbe vonható. A Figyelő birtokába jutott dokumentumok bizonyítják, hogy az állami támogatásokat nem a pártérdek, hanem különböző családi és baráti érdekek mentén költhette el a Momentum. A párt számos tagjának családjához vagy közvetlenül a párttagokhoz köthető cégek több tíz milliós megrendeléseket kaptak, és a számlák sem érkeztek be a megfelelő módon az Állami Számvevőszékhez. A témáról bővebben a Figyelő 2019. január 31-én megjelent számában olvashatnak.
Vágólapra másolva!

A viccpárt pénzügyeinek tisztasága erősen kétségbe vonható – írja a Figyelő a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva.

A dokumentumok azt bizonyítják, hogy az állami támogatásokat nem a pártérdek, hanem különböző családi és baráti érdekek mentén költhette el a Momentum.

Donáth Anna, Donáth László volt MSZP-s parlamenti képviselő lánya, a Momentum elnökségi tagja bohóckodás közben Forrás: AFP/Peter Kohalmi

A párt számos tagjának családjához vagy közvetlenül a párttagokhoz köthető cégek több tíz milliós megrendeléseket kaptak,

és a számlák sem érkeztek be a megfelelő módon az Állami Számvevőszékhez.

Időhúzásra játszott a Momentum, külföldről is fogadhatott el tiltott támogatást

A viccpárt a 2018-as országgyűlési választási kampányra több mint ötszázmillió forint állami támogatást kért és kapott, melynek felhasználásával a hatályos jogszabályok szerint az Állami Számvevőszék felé kellett volna elszámolnia.

Ahogy arról az Origo több alkalommal is beszámolt,

a Momentum a törvény szabta határidőig nem tette közzé elszámolását a Magyar Közlönyben,

és az ÁSZ által küldött hivatalos leveleket sem vették át bejelentett székhelyükön.

Ráadásul

a számvevőszék munkatársainak sem adták át az elszámoláshoz szükséges igazoló dokumentumokat.

Ezért a pénzügyi ellenőrző szerv októberben felfüggesztette a párt állami támogatását.

Vélhetőleg ennek hatására januárra a szervezet feltöltötte a kampányelszámolását, azonban a bizonyító számlákat, nyugtákat, bizonylatokat, szerződéseket még akkor sem.

Az ÁSZ pedig attól függetlenül folytatta a vizsgálatot, hogy a dotációt januártól ismét utalni kezdték a pártnak.

A vizsgálat megállapította, hogy

A számvevők szerint az sem világos, hogy a magyar adófizetők által kiutalt összeget valóban elköltötte-e a párt, továbbá betartották-e azt a szabályt, hogy egy jelöltre legfeljebb ötmillió forintot lehet költeni, s hogy

kaphattak-e külföldről adományokat.

Ezért az ÁSZ ismét kezdeményezte a Momentum állami támogatásának a felfüggesztését, és feljelentést tett az ügyészségen.

Nem lehet tudni, hogy mire költötték el a magyar adófizetők pénzét

A számlák tanúsága szerint

fél évvel a szabályos időszak után, október 25-én kiállított számlát is benyújtott elszámolásképpen a párt.

Ráadásul vélhetően még ki sem fizették, mivel határidőnek 2019 májusát adták meg, így több mint egy évvel később tervezik elkölteni az államtól kapott pénzt.

De nem csak egy porszem került a gépezetbe, nem csak egy köteghez hozzáfogott, eltévedt számláról van szó.

A Momentum honlapján elérhető, pár ezertől akár több millió forintig terjedő összegekről szóló tételeket is tartalmazó számlák közt ugyanis több olyan is akad, amelyet a megengedett határidő, vagyis április 8. után állítottak ki, és olyanra is bukkant a Figyelő, amelynek a fizetési határideje esik a választások utánra.

Emellett érdekesség, hogy

Családi kifizetőhelyként működik a Momentum

A nagy mennyiségű plakátrendelésnek a lehetséges oka az lehet, hogy így próbáltak néhány családi vállalkozást fellendíteni, vagy csak ezektől a cégektől volt a legegyszerűbb számlát hozni.

Bár a beszkennelt blokkokon a vállalkozások neveit gondosan kitakarták, a Figyelő információi szerint

több családi társaságot is beválogattak a politikai megrendelésbe.

Például a Pannónia Nyomda Kft. 100-150 millió forintos megrendeléseket kapott a Momentum választási hadjáratának a kasszájából.

Az ügy pikantériája, hogy

a cég csaknem a kampányidőszak kezdetéig, 2018 januárjáig a párt alelnöke, Cseh Katalin családjának a tulajdonában állt.

A társaság ügyvezetője és tulajdonosa 2010. október 21. és 2013. január 25. között Cseh Tibor volt, Cseh Katalin édesapja, majd őt a lánya váltotta az ügyvezetői és a tulajdonosi székben.

Az azóta magát politikusnak (is) képzelő hölgy 2013. január 25-től 2018. január 10-ig, vagyis öt esztendőn át vezette a vállalkozást.

Az évek óta átlagosan hatszázmillió forintos éves árbevételt elkönyvelő cég ellen

Az egy éve új tulajdonosi kézbe került társaság után azonban Cseh Katalin nem maradt vállalkozás nélkül. Egy, a lakásbérbeadás mellett szintén nyomdaipari tevékenységi körökkel rendelkező vállalat, a Miklósi Product Kft. tagja maradt.

Ebben a cégben a papírok szerint aranyélete van, ugyanis a tulajdonos-ügyvezetői poszt felelősségét az öccse vette a vállára.

Azt nem tudni, hogy a Momentum Mozgalom elszámolásában szereplő számlák mögött ott rejtőzik-e a Miklósi Product Kft.

A no name politikusról csupán azt érdemes megjegyezni, hogy

a Momentum EP-listavezetője lett.

Részletek a Figyelő január 31-i számában.