Óriási adócsökkentés könnyíti meg a nyugdíjasok életét

nyugdíjas vállalkozó, vállalkozás
Vágólapra másolva!
Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese a Magyar Időknek beszélt a dolgozó nyugdíjasok számáról és az őket segítő kedvezményekről. Az új rendelkezéssel nemcsak a munkavállalók, de a munkaadók is jól járnak.
Vágólapra másolva!

Tállai András a Magyar Időknek azt mondta, hogy jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik idehaza munkaviszonyban nyugdíj mellett,

ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet.

A pénzügyminiszter helyettese szerint a célirányos adócsökkentés ebben

az évben negyvenötmilliárd forintot hagyhat a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél.

Tállai András államtitkár arra az új rendelkezésre utalt, amely nyomán a nyugdíjasoknak jelenleg már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk.

Az új előírás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek.

Ez azt jelenti, hogy míg tavaly bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat, idén már csak az szja jön szóba, így pedig 85 ezer forinthoz juthatnak az érintettek. Ez azt jelenti, hogy a példánál maradva,

Tállai András kitért arra is, hogy bizonyos ellátások csak akkor járnak, ha a munkavállalók járulékot fizetnek. Mivel ezt a közterhet immár nem vonják le a nyugdíjas dolgozóktól, az érintettek nem számíthatnak táppénzre vagy az úgynevezett félszázalékos kiegészítő nyugdíjemelésre.

– mondta Tállai.

A Pénzügyminisztérium 45 milliárd forintos kieséssel számolt, vagyis ekkora összeg maradhat idén pluszban a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél.

Több pénz maradhat a nyugdíjasoknál - Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az érdeklődés magas, mert a gazdasági szereplők is vaskos megtakarítással számolhatnak, hiszen mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól.

Összeadva 21 százaléknyi köztehertől szabadulhatnak meg azok a cégek, amelyek nyugdíjast alkalmaznak munkaviszonyban. A miniszterhelyettes azt mondta, hogy mivel az új szabályok anyagi előnyt jelentenek, könnyen elképzelhető, hogy idén több tízezer nyugdíjas vállal újra munkát.