Kiszivárgott Merkel és az olasz kormányfő titkos beszélgetése

environment summit Horizontal
Italian prime minister Giuseppe Conte speaks to the press before leaving after the first day of the European Council on june 29, 2018, in Brussels European Union leaders reached a crucial deal on steps to tackle migration during all-night talks on June 29 after resolving a bitter row with Italy's hardline new premier. / AFP PHOTO / Ludovic MARIN
Vágólapra másolva!
Kihallgatta és közzétette Angela Merkel és Giuseppe Conte láthatóan privát beszélgetését az olasz La7 csatorna tévéstábja. Az olasz kormányfő a párbeszédben Matteo Salvinitől való félelméről beszélt, aggódott amiatt, hogy a belügyminiszter pártja egyre népszerűbb.
Vágólapra másolva!

A felvétel a davosi világgazdasági fórumon készült, a német kancellár az olasz miniszterelnökkel beszélget egy rendezvényen a bárpultnál, és Conte az olasz politikába próbálja beavatni Merkelt – írta az Atv.hu.

Giuseppe Conte az Öt Csillag Mozgalom és a bevándorlásellenes Északi Liga közös miniszterelnöke. A két párt vezetője, Luigi Di Maio és Matteo Salvini a helyettesei, de a belügyminiszteri posztot is betöltő Salvini lényegében miniszterelnökként viselkedik.

Giuseppe Conte magánbeszélgetését felvették és közzé is tették Forrás: AFP/Ludovic Marin

Conte a felvételen azt magyarázza Merkelnek, hogy

az Öt Csillag most nagy bajban van, mivel a közvélemény-kutatásokban visszazuhantak 26-27 százalékra, miközben Salvini 35-36 százalékon áll,

és az egész migrációs témát uralja, Di Maióék meg keresik, hogy milyen témákhoz nyúlhatnának, ami nem migráció.

Amikor Merkel felteszi a kérdést, hogy az Öt Csillag mégis mire fókuszál a kampányban, Conte azt feleli: „Sokan a pártban azt mondják, hogy Németország a barátunk, tehát Franciaország ellen kell kampányolnunk.”

Ezen aztán Merkel is elneveti magát, megjegyezve, hogy kicsit leegyszerűsítő megközelítés ez így. Aztán visszakérdez: szóval akkor Di Maio a franciák ellen van, Salvini meg Németország és Franciaország ellen? Conte válasza egyszerű: „Salvini mindenki ellen van.”