Nagyot hazudott Vágó Gábor az MVM-ről és a Paksi Atomerőműről

Választás 2018, LMP eredményváró, Vágó Gábor
Vágólapra másolva!
Vágó Gábor, LMP-s politikus azzal vádolta a Magyar Villamos Műveket, hogy "felesleges és hazug" kampányt indítottak a globális felmelegedéssel kapcsolatban. A plakátokon az a mondat szerepel, hogy: NEM járulunk hozzá a globális felmelegedéshez. Vágó még azzal is fenyegetőzött, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul. Megkerestük az MVM-et, és ahogy az várható volt, kiderült: Vágó még az alapvető tényekkel sincs tisztában, de nem is érdeklik.
Vágólapra másolva!

Vágó azt állította, hogy a kampány azért hazug, mert az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. széntüzelésű erőműveket is üzemeltet, azok pedig hozzájárulnak a felmelegedéshez. Azt kérdeztük az MVM-től, mit szólnak ahhoz, hogy Vágó szerint megtéveszti a fogyasztókat. A válaszból kiderült, hogy a kampányt nem is az MVM folytatja, ráadásul ettől függetlenül nincs is széntüzelésű erőművük jelenleg.

Az MVM Zrt. válasza

A kérdésében említett kampány nem az MVM Magyar Villamos Művek Zrt, hanem leányvállalata, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs tevékenységéhez kapcsolódik, az atomerőmű károsanyag-kibocsátástól mentes villamosenergia-termelésére hívja fel a figyelmet. A kampányban használt kreatív eszközökön ezt jól láthatóan megjeleníti a Paksi Atomerőmű márkajelzése. Kérdése kapcsán jeleznénk továbbá, hogy az MVM Csoport többségi tulajdonában vagy üzemeltetésében jelenleg nincs működő széntüzelésű erőmű. A vállalatcsoport ugyan rendelkezik ilyen egységgel (Vértesi Erőmű), a széntüzelésű berendezések azonban 2016 óta nem üzemelnek ebben a létesítményben, így azokból szén-dioxid-kibocsátás sem származik.

Kiderült tehát, hogy Vágó Gábor politikus létére az alapvető tényekkel sincsen tisztában.

Ezek után válaszolt a Paksi atomerőmű is, amely megerősítette, hogy a kampányt ők folytatták, és ők nevükhöz híven nukleáris energia alkalmazásával termelnek villamos energiát. Márpedig

az atomerőművekről köztudott, hogy nem bocsátanak ki az üvegházhatást növelő anyagokat, így működésük világszerte nélkülözhetetlen a klímavédelmi célkitűzések megvalósításában. Mindez természetesen igaz a Paksi Atomerőműre is.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. válasza

Tudomásunk szerint 2018. november-december hónapjaiban kizárólag társaságunk, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. folytatott a globális felmelegedés kapcsán hirdetési kampányt. Cégünk nevében ugyan valóban hordozza az MVM előtagot (mint az MVM Csoport tagvállalatainak döntő többsége), ezzel együtt önálló gazdasági társaság, amely nukleáris energia alkalmazásával termel villamos energiát.


Az atomerőművek közismerten nem bocsátanak ki az üvegház-hatást növelő anyagokat, így működésük világszerte nélkülözhetetlen a klímavédelmi célkitűzések megvalósításában. Mindez természetesen igaz a Paksi Atomerőműre is, amely a nukleáris alapú villamosenergia-termeléshez kapcsolódóan – a hagyományos fosszilis erőművektől (pl. széntüzelésű erőművek) eltérően - közvetlenül nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat. A kapcsolódó létesítmények – pl. biztonsági dízelgenerátorok, dízelhajtású tűzivíz-szivattyú, mobil áramfejlesztő dízelgenerátor, olajpára elszívás-leválasztó - és a járművek kizárólag közvetett módon bocsátanak ki elhanyagolható mennyiségű szén-dioxidot: 59 milligrammot megtermelt kilowattóránként. Mivel azonban a Paksi Atomerőmű saját gondozású területei között mindösszesen 12,6 hektár erdőterület van, amelynek éves CO2-megkötőképessége közel megegyező mértékű az előbb jelzett közvetett szén-dioxid kibocsátással, az atomerőmű gyakorlatilag CO2-semleges módon termel villamos energiát.

Mindezek alapján teljes mértékben helytálló a kampányban az atomerőmű által tett azon kijelentés, miszerint „nem járulunk hozzá a globális felmelegedéshez". Annak hangsúlyozását, hogy az atomerőmű „nem tesz hozzá" az élővilágra káros jelenségekhez (amelyeket bizonyára az élőlények sem „szavaznának meg") azért is tartjuk különösen fontosnak, mert ma Magyarországon a népesség egyharmada még mindig nincs tisztában azzal az információval, hogy – a hagyományos fosszilis erőművekkel ellentétben – az atomerőművek nem bocsátanak ki a globális felmelegedést elősegítő légszennyező anyagokat.

Innen pedig már könnyű levonni a következtetést, és ezt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is megteszi: teljes mértékben helytálló a kampányban az atomerőmű által tett azon kijelentés, miszerint „nem járulunk hozzá a globális felmelegedéshez".

Arra pedig külön felhívják a figyelmet, hogy

ma Magyarországon a népesség egyharmada még mindig nincs tisztában azzal az információval, hogy – a hagyományos fosszilis erőművekkel ellentétben – az atomerőművek nem bocsátanak ki a globális felmelegedést elősegítő, légszennyező anyagokat.

Vágó Gábor tehát úgy tűnik - magát zöldnek nevező politikus létére -, beletartozik ebbe a tájékozatlan harmadba.