Gyurcsányékat nem lehet annyira megsérteni, hogy ne fogjanak össze a Jobbikkal

Sneider Tamás, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
„Egy Gyurcsány Ferenc, vagy egy Niedermüller Péter számomra nem emberi kategória” – ezeket a gondolatokat Murányi Levente, '56-os hős mondta a Jobbik tegnapi évadnyitó kongresszusán. A módfelett erős mondat bárhol a világon kiverte volna a biztosítékot a megsértetteknél, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Arató Gergely azonban letudta annyival, hogy ők nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az ilyen kijelentéseknek. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc pártja szó szerint mindenre képes a hatalomért. Gyurcsányék persze tudják, hogy a Jobbikban Vona és Sneider szava dönt, ők pedig úgyis mindent megbocsátanak Gyurcsánynak, ahogy ő is nekik.
Vágólapra másolva!

A tavaly év végi tüntetések során nagyon egymásra talált az egykoron ősellenségnek számító balliberális oldal és a Jobbik. A párezres tömegben rendszerint együtt lengtek a vörös, a DK-s, a szocialista és a jobbikos zászlók, a különböző pártok pedig már az együttműködés szükségességét hangoztatták. 2019 januárjára a folyamat oda jutott, hogy az ellenzék által összehívott rendkívüli ülés után együtt mutatkozott a jobbikos Jakab Péter és a DK-s Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés lépcsőjénél. Nem volt megállás az összeborulásban: Gyöngyösi Márton elnökhelyettes egy lapinterjúban kimondta, nemcsak Gyurcsánnyal, hanem az ördög öreganyjával is hajlandóak együttműködni. Mindezek után már nem volt meglepő, hogy a napokban Varju László DK-s parlamenti képviselő éppen a Jobbik propagandalapjában, az Alfahírben vette védelmébe Sneider Tamást a náci botránya után. Jól láthatóan a DK-t már az égadta világon semmi nem érdekli, mindenképpen összefognának az antiszemita botrányban vergődő párttal. Ma délután ez ismét bebizonyosodott.

Segélykiáltás a semmibe

„Természetesen nem megyek. El tudsz te képzelni engem vörös zászló mellett tüntetni?” – ezeket a gondolatokat Murányi Levente jobbikos politikus, '56-os hős mondta a Jobbik tegnapi évadnyitó kongresszusán, miután átvette a párt által évről évre átadott Pongrátz Gergely-érdemkereszt díjat. „Barátaim, ezt ne várjátok tőlem, mindent vállalok, bármit, de én a kommunistákkal a baloldalt, a sátán gyermekeinek tartom” – tette nyilvánvalóvá, hogy mélységesen ellenzi, hogy a Jobbik a baloldal felé tolódik. Az ezt követő jelenetsor tökéletesen megmutatta a Jobbik lelki állapotát: az '56-os szabadságharcos figyelmeztetését csupán szórványos, halk taps követte. „Ez a módszer nem az én módszerem, aggódva várok az eredményekre” – fejezte ki aggodalmát újra Murányi, hogy aztán az eddigi legkeményebb mondatát megeressze.

Egy Gyurcsány Ferenc, vagy egy Niedermüller Péter számomra nem emberi kategória. Valami egészen más.

– mondta a frissen kitüntetett politikus.

Murányi Levente szabadságharcos, az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója a Jobbik évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben 2019. február 2-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ha egy párt képviselője ilyen erős megállapítást tesz egy másik párt vezetőire, akkor ez normális esetben utóbbiban egészen biztosan nem marad következmények nélkül, vagy legalábbis erősen kiveri a biztosítékot. A Demokratikus Koalícióban azonban jó ideje nem így működnek a dolgok, szemmel láthatóan nincs az a náci karlendítés, becsmérlő megnyilvánulás, vagy kellemetlen ügy, ami eltántorítaná őket a Jobbikkal való együttműködéstől.

A DK mindent elvet felad a hatalomért

Vasárnap délután Arató Gergely DK-s képviselő tartott sajtótájékoztatót, aminek a végén az egyik újságíró szóba hozta Murányi kijelentését, azt tudakolva, lesz-e valamilyen következménye az együttműködésükre nézve. Akárcsak korábban párttársai, a politikus is védelmébe vette az egykori ellenséget, pusztán szerencsétlen nyilatkozatnak titulálva az elhangzottakat.

Egy mondattal később hozzátette,

nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az ilyen megnyilvánulásoknak, nem sértődtek meg.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) képes minden elvet feladni a hatalomért. Hiába került elő a náci karlendítős videó, a cigányverős hangfelvétel, hiába sértegetik a Jobbik kongresszusán, Gyurcsányék mindent elnéznek a náci botrányba sodródott pártnak, és annak elnökének, Sneider Tamásnak.