Egyre átláthatóbbak a magyar közbeszerzések

RIGÓ Csaba Balázs
Budapest, 2018. december 10. Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a korrupcióellenes világnap, valamint az állami szervek korrupció elleni küzdelemben való együttműködéséről aláírt közös nyilatkozatának 7. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az Országház Gobelin-termében 2018. december 10-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Csökkenő korrupciós kockázat, és növekvő jogszerűség volt a jellemző a Közbeszerzési Hatóság 2018-as évére – minderről Rigó Csaba, a hatóság elnöke beszélt a szervezet évértékelő háttérbeszélgetésén. Szólt arról is, hogy több korábbi rekord is megdőlt tavaly. Az Origónak Rigó Csaba elmondta azt is, hogy a magyar közbeszerzéseket érintő uniós rágalmak miatt levelet írt az Európai Bizottság főtitkárának, azonban választ nem kapott, ezért újabb levelet küld majd.
Vágólapra másolva!

Közel 3300 milliárd forint értékben 10 361 eredményes közbeszerzési eljárás zárult le 2018-ban, ez a volumen az előzetes becslés szerint a teljes magyar gazdasági teljesítmény 7,9 százalékát tette ki – mondta Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság (KH) elnöke. Az eljárások száma 17,6 százalékkal haladta meg a 2017-es értéket, míg összértékben 9,3 százalékos csökkenés figyelhető meg a 2017-es rekordévhez képest – tette hozzá.

Alacsony szinten a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások arányát alacsony szintre sikerült szorítani,

nemzeti eljárásrendben az összes eljárás mindössze 0,9 százaléka, uniós eljárásrendben pedig csupán 4,8 százaléka volt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás – mondta a KH elnöke.

Az utóbbi években folyamatos csökkenés figyelhető meg az egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának arányában is. Az uniós értékhatárt elérő közbeszerzések esetén 24,2 százalék, míg a nemzeti eljárásrend szerint lefolytatott eljárások esetén mindössze 12,2 százalék volt az egyajánlatos eljárások számának alakulása – mondta Rigó Csaba. Gyakorlatilag az uniós átlagot érte el az egyajánlatos eljárások aránya Magyarországon – hívta fel a figyelmet az elnök.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke ismertette a 2018-as év legfontosabb eredményeit a hazai közbeszerzés területén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Jól állnak a hazai kkv-k

2017 után 2018-ban is rekordot döntött a magyar kis -és középvállalkozások által elnyert közbeszerzések összértéke. 2018-ban a kkv-k által elnyert eljárások az összes eljárás értékének 58 százalékát tette ki, azaz 100 elköltött forintból 58 forintot a kkv-k nyertek, minden eddigi rekordot megdöntve – hangsúlyozta a hatóság vezetője.

2018-ban egyértelműen kiderült, hogy a magyar gazdaságot nemcsak az uniós források hajtották, amit világosan alátámasztott a közbeszerzések finanszírozása is – mondta Rigó Csaba. Szólt arról is, hogy

tavaly 7702 közbeszerzési eljárásban nyertek a kkv-k közel 1200 milliárd forint értékben,

minden öt eljárásból négyet elvittek – tette hozzá. A közbeszerzési eljárásokra jutó ajánlatok átlagos száma 5,9 volt 2018-ban, míg az elmúlt 11 év átlaga 7 volt.

Egyre nagyobb átláthatóság

Csökkenő korrupciós kockázat, és növekvő jogszerűség volt a jellemző a tavalyi évre – mondta Rigó Csaba. Folyamatosan csökken a jogorvoslatok száma, így tavaly már csak 427 ilyen volt. A Közbeszerzési Hatóság közel 600 millió forintos bíráságot szabott ki a tavalyi évben – tette hozzá. A jogorvoslati eljárások döntő része kérelemre érkezik. A KH határozatainak a minősége is javult az elmúlt években, mivel 20 perből 18-at megnyer a bíróság előtt a hatóság – mondta Rigó Csaba.

2018-ban indult el az elektronikus közbeszerzési rendszer, így jelentősen nőtt a közbeszerzések átláthatósága.

Az Európai Bizottság értékelése szerint az átláthatóság terén Magyarország a második helyen az unióban – hangsúlyozta a hatóság elnöke.

Újabb levelet ír az Európai Bizottságnak a hatóság elnöke

A magyar EP-képviselőkhöz eljuttattuk az érveinket, amikor igaztalan támadások érték Magyarországot – mondta Rigó Csaba az Origo kérdésére. Jómagam levelet írtam az Európai Bizottság főtitkárának, és ezt meg is fogom ismételni, mivel az országjelentésben valótlanságok szerepeltek Magyarországról és annak közbeszerzési rendszeréről, de a korábbi felvetéseimre nem kaptam választ – tette hozzá. Jól látszik hogy valami nincs rendben az Európai Bizottság intézményeiben – hangsúlyozta a hatóság elnöke.

Gazdaságszervező eszköz

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, senki ne becsülje le a közbeszerzések gazdaságban betöltött szerepét, mivel 2018-ban közel 3300 milliárd forint került ezen eszköz révén a gazdaság szereplőihez. A közbeszerzés egy gazdaságszervező eszköz, és nagyon fontos része a kkv-k helyzetbe hozásának – tette hozzá. A magyar cégek versenyképessége pedig ezáltal tovább javul – mondat az MKIK elnöke.

Parragh László: A közbeszerzés gazdaságszervező eszköz is Fotó: Polyák Attila - Origo

Parragh arról is besszélt, hogy

a magyar gazdaságpolitika nagyon sok nemzetközi szereplőnek nem szimpatikus, ezért sok helyen negatívan ítélik meg a magyar intézményeket.

Franciaország esetében fel sem merül a túlzottdeficit-eljárás, pedig évek óta nem teljesítik a 3 százalékos hiánycélt, miközben Magyarországot évekig nem engedték ki az eljárás alól, pedig minden számot teljesítettünk.