Egyre nagyobb bajban Márki-Zay Péter, sorra veszti a pereket

Szabó Márki-Zay ölelésében
Vágólapra másolva!
Hat büntető- és személyiségi jogi per indult egy éven belül Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester ellen. A politikust eddig 2,3 millió forint pénzbüntetésre ítélték, de a Szabó Bálint jogász által kezdeményezett perekben Márki-Zay Péter ennél sokkal súlyosabb büntetésre számíthat. Feleségével közös bábacégének botrányai pedig még csak most kezdődtek el.
Vágólapra másolva!

Nincs még egy éve annak, hogy a magát függetlennek nevező, mégis ellenzéki jelöltként induló Márki-Zay Pétert beiktatták Hódmezővásárhely polgármesterének, de

a politikussal szemben ennyi idő alatt is már mintegy fél tucat büntető- és személyiségi jogi pert kezdeményeztek.

Márki-Zayt három ügyben már el is marasztalták, míg a többi per még tart - írta a Magyar Nemzet.

Három pert is vesztett a városvezető

Az egyik első, bíróságon záródó ügye tavaly tavasszal, az országgyűlési választási kampányában indult, amikor két lakossági fórumon úgy fogalmazott: „ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják". Az ügyben a Szegedi Törvényszék még tavaly decemberben hozott elmarasztaló ítéletet, és megállapította, hogy

Márki-Zay valótlan tényállításaival megsértette az intézmény jó hírnevét.

A bíróság nyilvános elégtételadásra, valamint nyolcszázezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest, és eltiltotta a politikust a további jogsértéstől.

Ahogy azt az Origo megírta, azóta kiderült, Márki-Zay felesége az otthonszülésre épített vállalkozást, ezért Márki-Zaynak kifejezett anyagi érdeke volt, hogy a hódmezővásárhelyiek ne bízzanak a helyi kórházban.

Márki-Zay Péter halmozza a pereit Forrás: Origo

Ugyancsak pert vesztett a hódmezővásárhelyi polgármester a Szegedi Törvényszéken két másik ügyben, a bíróság összesen másfél millió forint pénzbüntetésre ítélte Márki-Zayt, és eltiltotta a további jogsértéstől is. Paragi István, az Építészmester Zrt. vezetője azért fordult bírósághoz, mert a polgármester úgy nyilatkozott: az önkormányzat több lakást megvett a cégtől, és azok egy részét áron alul adta el 2017-ben. Az árbecslést pedig Márki-Zay szerint az építőcég tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó Kupola 2000 Kft. végezte el. Ezekről az állításokról is kiderült, hogy hazugság.

Valótlan állítások

Ugyancsak ingatlanokkal kapcsolatos kijelentései miatt perelte be a polgármestert Végh Ibolya aljegyző is. Márki-Zay vele kapcsolatban azt állította: az aljegyző önkormányzati lakásvásárlása felveti a hűtlen kezelés gyanúját, hiszen a települést emiatt számszerűsíthető veszteség érte. Márki-Zay Péter szerint a volt hivatalvezető-helyettes túl olcsón jutott az ingatlanhoz.

A Szegedi Törvényszék azonban mindkét ügyben elmarasztalta Márki-Zay Pétert, kimondva, hogy

a polgármester valótlan állításokat fogalmazott meg a felperesekről.

Paragi István jó hírnevét sértette meg, a volt aljegyzőnek pedig a becsületét is. Nem tudni, hogy a polgármester fellebbezett-e az ítélet ellen, de az biztos, hogy a Facebook-oldalán már gyűjtést szervezett a büntetések miatt.

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak

Márki-Zay Péter ellen Szabó Bálint, a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója, a hódmezővásárhelyi K'Art-ügy károsultjait képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezető igazgatója is három pert kezdeményezett, mindet aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet elkövetett rágalmazás miatt. A polgármester ugyanis többszörösen elítélt bűnözőnek és büntetett előéletűnek nevezte a jogászt, máskor pedig azt állította, hogy a Zuschlag-ügyben Szabó Bálint Zuschlaggal együtt vádlott volt, és kijelentette azt is, hogy megvesztegette Lázár Jánost a Szeviép-ügy kártérítési programban.

Márki-Zay Pétert a saját szavaival szembesítették korábban Hódmezővásárhelyen Forrás: vasarhely24.hu

A jogász azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy még egyik, általa kezdeményezett ügyben sem született ítélet. Azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay egy tévéinterjúban többszörösen elítélt bűnözőnek nevezte a jogászt, a makói bíróság a két fél kibékítésére tett kísérletet, de

Szabó nem fogadta el a polgármester bocsánatkérését.

Márki-Zay Zuschlag Jánossal kapcsolatos kijelentései miatt február 25-én, a harmadik ügyben pedig később lesz az első tárgyalás.

E perek mellett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egy 170 millió forintos pénzügyi visszaélés miatt. Az ügyben tett feljelentés szerint Hódmezővásárhely vezetése fedezet nélkül vállalt kötelezettséget a helyi strand víztisztító berendezésének megépítésére.

Súlyos büntetőügy Márki-Zay felesége körül

Mint arról korábban beszámoltunk, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester feleségét, az otthonszüléses bábaként dolgozó Vincze Felíciát súlyos büntetőügyben hallgatták ki, tanúként. Az eljárás során tett ellentmondásos vallomásai után azonban az sem kizárt, hogy gyanúsított lesz. Erre utal, hogy a bíró már figyelmeztette, nem köteles magára nézve terhelőt mondani. A vádirat szerint öt évvel ezelőtt egy csecsemő azért halt meg, mert nem kapta meg a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost.

A szülést Márki-Zayné vezette le a szülők otthonában, de nem adta be a K-vitamint, mert, mint kiderült, áltudományos hiedelmeket vall ezzel kapcsolatban, például azt hallotta, hogy a K-vitamin rákot okozhat. Márki-Zayné a Te Szülésed Kft. alkalmazottjaként dolgozott, a cég ügyvezetője 2017-ig maga Márki-Zay Péter volt. A cég pénzügyeiről kiderült, hogy

valószínűsíthető árbevételének fele szőrén-szálán eltűnt, nem szerepel a beszámolókban.

Ennek oka az lehet, hogy igaz, amit Hódmezővásárhelyen széles körben beszélnek: a polgármester családi cége sokszor "elfelejt" számlát adni a szülések után, ezzel pedig elkerüli az adózást.