Módosította álláspontját a jobbikos: már nem mondatná le Sneider Tamást

Vágólapra másolva!
Kovács Tamás, a Jobbik országgyűlési jelöltje múlt hét pénteki Facebook-posztjában Sneider Tamás pártelnök lemondását követelte, és a párt reformját sürgette. Pár nap múlva megtorpant a lendület: keddi, trágár hangvételű bejegyzésében már erősen visszakozott, és arról írt, csupán Vona Gábor hiánya miatt írta le sorait. Ez a fordulat még a Jobbikban is igen durvának számít.  
Vágólapra másolva!

Portálunk elsőként adott hírt róla, hogy Kovács Tamás, a Jobbik országgyűlési jelöltje az „Újra kell tervezni a Jobbikot” elnevezésű Facebook-posztjában Sneider Tamás pártelnök lemondását és szervezeti reformokat követelt. Az egykori olimpiai harmadik helyezett kardvívó hosszasan, és ami ennél is fontosabb, szokatlan nyíltsággal és őszinteséggel sorolta a párt körül sokasodó problémákat. Cikkünk megjelenése után azonban két nap sem telt el, és villámcsapásszerűen, szinte teljes egészében megtagadta korábbi gondolatmenetét.

Kovácsnak két nap kellett, és már mondatná le Sneidert

Úgy látszik, súlyosabb volt a helyzet annál, mint ahogy azt gondolni lehetett: Kovács időzített Facebook-poszttal reagált arra, hogy politikusként megjelent egy írása a médiában. A jobbikos politikus ma már úgy látja, nem a pártelnök lemondását követelte, nem sorolt semmiféle kritikát, hanem pusztán

  • Vona Gábor karizmatikus alakjáról,
  • az új elnök elleni támadásokról,
  • az állami pénzbüntetésekről, a párt ellehetetlenítéséről,
  • és A Mi Hazánk Mozgalom árulásáról

értekezett, és bevallása szerint erre Vona Gábor hiánya ösztökélte. Kifogásolta, hogy egyes jobboldali médiumok (Echo TV, Magyar Hírlap) megkeresték korábbi írásával kapcsolatban. „Miért is kellene nekem nyilatkozni? Én nem vagyok politikus, csak egy képviselőjelölt voltam tavaly. Miért lenne fontos a nyilatkozatom?” – kicsinyítette a szerepét a párt 106 országgyűlési képviselőjelöltjének egyike. Rövid írását egy káromkodással zárta, ami egyben bejegyzésének elnevezése is:

Ugye könnyebb lenne más fa...ával verni a csalánt?

A pártmédiában a Jobbik egyik értelmiségijének beharangozott Kovács múlt hét pénteken még ilyen témákat feszegetett:

  • „Ezt követően bekövetkezett a Jobbik szakadása, és jogerősen is párttá alakult a kivált Mi Hazánk Mozgalom” – ezzel – a pártvezetéssel ellentétben – elismerte, hogy pártszakadás történt a Jobbikban.
  • „De vajon miért pont a Jobbikban tart hónapok óta a válság, miközben magukhoz képest kisebbet buktak tavaly áprilisban, mint a két régi baloldali párt?” – tette fel a kérdést.
  • Meglátása szerint a „Jobbik komoly identitásválságba került már a választások előtt”.
  • Emlékeztetett arra, hogy Vona Gábor már tavaly év elején elismerte, hogy az egykori nemzeti radikális párt identitásválságot él át.
  • Értékelése szerint ennek a válságnak a kézzelfogható jele volt többek között „Vona Spinoza-házbeli szereplése, a Havas Henrik által írott Vona-könyv, vagy a Heller Ágnes által előadott, a Jobbik és a baloldal taktikai együttműködésére vonatkozó gondolatkísérlet fogadtatása”.
  • Felvetette Sneider Tamás lemondásának szükségességét. „A néppártosodást folytatni kell, egy új vagy új-régi elnökkel, és olyan vezetéssel, ahol csak olyan tagok vannak, akik a múltbeli tevékenységük alapján nem zsarolhatóak” – fogalmazott sejtelmesen az olimpiai érmes politikus.
Belső körök: Kovács Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje kezet fog Z. Kárpát Dániellel, a párt alelnökével Forrás: Facebook

Az Echo TV, és Magyar Hírlap mellett portálunk is megkereste Kovács Tamást, a következő kérdéseket tettük fel neki:

  1. Ön azt írta, hogy „a néppártosodást folytatni kell, egy új vagy új-régi elnökkel, és olyan vezetéssel”. Miért gondolja Sneider Tamás leváltását célravezetőnek?
  2. Mit jelent az, hogy Sneider Tamás és/vagy a pártvezetés egyes tagjai zsarolhatók?
  3. Kit látna Ön szívesen a Jobbik élén? Vona Gábor visszatérését reális lehetőségnek tartja?
  4. Ön szerint a párt jelenlegi irányvonala sikeres? Ha nem, akkor milyen politikát kellene folytatnia a pártnak, milyen értékeket kellene képviselnie?

Válasz azonban nem érkezett a jobbikos politikustól.