Ijesztő méreteket ölt a kanyarójárvány

2019.02.12. 08:44

Közzétette legújabb adatait az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a világon tomboló kanyarójárványról, a számok ijesztők - írja a Ripost. Egyre jobban terjed a betegség a körülöttünk levő országokban is. Magyarországnak az a szerencséje, hogy kötelező a betegség elleni oltás.

Egész Európában rohamosan terjed a kanyaró, 2018-ban megháromszorozódott a megbetegedések száma a kontinensen - közölte az Egészségügyi Világszervezet regionális irodája által közzétett adatok alapján a Ripost.

2017 márciusában a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont makói telephelyén kanyaró elleni oltóanyagot tartalmazó hűtőládát visznek a helyi kórházban kialakított oltópontra, mert néhány egészségügyi dolgozó kanyarós lettForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Tavaly 82 596 kanyarós esetet jegyeztek fel, az elmúlt évtizedben a legtöbbet. Hetvenketten belehaltak a betegségbe, és a betegek több mint fele kórházba került. Az esetek többségét Ukrajnából jelentették, de sok volt a beteg Szerbiában, Izraelben, Franciaországban, Olaszországban, Oroszországban, Albániában és Romániában is.

Magyarországon viszont nyoma sincs a kanyarónak. Ez a magas átoltottságnak köszönhető, annak, hogy nálunk kötelező és ingyenes a védőoltás. A szakemberek 98 százalékosnak tippelik a magyar átoltottságot, így védett sziget vagyunk Európában. A WHO célul tűzte ki mindenütt a magyarhoz hasonló átoltottságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK