Zajlik a családvédelmi akcióterv részleteinek kidolgozása

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Budapest, 2018. október 2. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 2-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden a közmédiának azt nyilatkozta a családvédelmi akcióterv kapcsán, hogy az alapdöntések megszülettek, a kormánynak most jogi formába kell ezeket öntenie. Ennek érdekében jelenleg is zajlik több minisztérium bevonásával a részletszabályok véglegesítése, egyes jogszabályokat pedig majd az Országgyűlésnek is el kell fogadnia. 
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba kiemelte, a cél az, hogy egyes intézkedések július elsejével életbe lépjenek. Hozzátette, hogy az eddigi bejelentések az akcióterv első hullámát jelentették, a „falusi csokra” (családi otthonteremtési kedvezmény) vonatkozó intézkedések csak ezután jönnek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára: a cél az, hogy egyes intézkedések július elsejével életbe lépjenek Forrás: MTI/Soós Lajos

A döntések meghozatalához a nemzeti konzultáció adja a szilárd alapot

Az államtitkár elmondta, hogy a családvédelmi akcióhoz a családok védelméről szóló, az elmúlt hónapokban lebonyolított nemzeti konzultáció ad szilárd alapot.

A konzultációban majdnem 1,4 millióan mondták el a véleményüket, és adtak erős felhatalmazást a kormánynak, hogy jelentősen bővítse a családtámogatásokat.

Dömötör Csaba kiemelte, hogy az új intézkedések figyelembe veszik, hogy nagyon sokféle élethelyzet van Magyarországon, ezért a friss házasok, a több gyereket nevelők és a nagyszülők is nagyobb támogatásra számíthatnak.

Kitért arra is, sajnálják, hogy az ellenzéki pártok támadják az intézkedéseket,

bár ez nem meglepő, mivel a baloldal egyszer már felszámolt egy jól működő családtámogatási programot.

Dömötör hozzáfűzte, hogy nem szeretnék, ha ez még egyszer előfordulna, mivel a kiszámíthatóság nagyon fontos a családtervezésben. A családvédelmi akcióterv az Európa jövőjét érintő vitákkal is összefügg, mivel Magyarország szerint a népesedési problémákat

nem bevándorlással, hanem a családok célzott támogatásával, a gyerekvállalás ösztönzésével lehet megoldani.

Az államtitkár a kormány céljának nevezte, hogy a gyereket nevelő családok vagy a gyerekvállaláson gondolkodók minden lehetséges támogatást megkapjanak, hozzátéve, ezért is költenek már kétszer annyit családtámogatásra, mint 2010-ben.