Ismét hatalmasat hibázott az összevissza hazudozó Demeter Márta

BŐSZ Anett; DEMETER Márta
Tatabánya, 2019. január 19. Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese, a párt társelnöke beszédet mond a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló módosítása elleni tüntetésen Tatabányán, a Fő téren 2019. január 19-én. A háttérben Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, független országgyűlési képviselő. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Túlmunkára és jelentős költségekre kötelezné a Honvédkórházat Demeter Márta, az LMP-társelnöke, aki nemrégiben bukott meg a nemzetbiztonsági átvilágításon egy korábbi ordas nagy hazugsága miatt. A képviselőnő több ezer szerződést szeretne kikérni a Honvédkórháztól, de azokat egyébként a helyszínen is megtekinthetné, ha pontosan ismerné a jogszabályokat. Ehelyett túlmunkára kötelezné a dolgozókat, miközben az utcán pont az ellen "harcol". Demeter korábban hazugságokat terjesztett Orbán Viktor miniszterelnök lányáról és a honvédség egyik alkalmazottjáról, de csúnyán lebukott. A képmutatás iskolapéldája pedig az volt Demeter részéről, hogy miközben folyamatosan az átláthatóságért küzd, addig nem volt hajlandó elárulni, hogy közpénzéből pontosan kiket is alkalmaz.
Vágólapra másolva!

"A Honvédkórház 3,8 millió forintot kér a közérdekű adatokért! Így perre megyünk az elmúlt 4 évben megkötött szerződésekért. Ez immár a harmadik adatigénylési perünk az ügyben. Ennyire titkolóznak az emberek előtt!" - harsogta még a múlt héten a hazai éterbe a hazugságon kapott Demeter Márta, LMP-s társelnök.

Demeter Márta ismét bebizonyította, hogy nem ismeri a jogszabályokat Fotó: Mudra László - Origo

HM: Demeter nem akarja betartani a jogszabályokat

Demeter állításával kapcsolatban megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy pontosan milyen menete is van az adatigénylésnek az intézményben. A HM arra hívta fel a figyelmet, hogy Demeternek tudnia kellene, hogy a vonatkozó előírások szerint

helyben, költségtérítés és a kórházi dolgozók túlóra kötelezettsége nélkül is megtekinthetné az általa kért iratokat,

amelyeket közérdekű adatként kért ki a Honvédkórháztól.

Demeter Márta nemrégiben ugyan járt az intézményben, de a látogatásának időpontját és célját elfelejtette a meghatározott formában jelezni, holott tisztában van az erre vonatkozó szabályokkal, amelyeket viszont nem akar betartani - közölte a minisztérium. A hatályos jogszabályok szerint

Demeternek kell kifizetnie az általa kért adatok összegyűjtését és lemásolását, tehát ebben semmi újdonság nincsen.

A HM szerint sokkal célszerűbb lenne, ha az LMP képviselője a helyszínen tanulmányozná az általa megtekintendő iratokat, nem okozna túlmunkát a dolgozóknak, és ezáltal az iratmásolás bekerülési költségeit pedig a betegellátásra tudná fordítani a kórház.

Demeter Márta a Honvédkórházban személyesen is megtekinthetné az általa kért adatokat Forrás: MTI/Lakatos Péter

Úgy tudjuk, hogy Demeter Márta több mint

1700 szerződést szeretett volna kikérni. Mindez pedig több mint 40 ezer oldal lemásolását jelentené,

ami valóban milliós összegbe kerül, nem is beszélve arról, hogy ez milyen hatalmas túlmunkát generálna a dolgozók körében. Az utóbbi ellen éppen Demeter küzd, így még egyértelműbb, hogy milyen képmutató magatartást is folytat az ellenzéki képviselő.

VIP-kártyát igényelt, miközben szidta az intézményt

Korábban arról írtunk, hogy az LMP társelnöke VIP-kártyát igényelt magának a Honvédkórházban. Országgyűlési képviselői pozícióját kihasználva külön bejáratú engedélyt kért egészségügyi ellátáshoz, ráadásul közben a közösségi oldalán egy bejegyzésben a Honvédkórházat szidta.

Hazugságspirálban Demeter

Nem ez az első eset egyébként, hogy Demeter Márta alaposan mellényúl kijelentéseivel. Az LMP társelnöke még tavaly azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével reptette. Portálunk birtokába azonban olyan információk kerültek, amelyből kiderült, hogy a nyár folyamán Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával keverte össze a kormányfő lányát az LMP-s politikus. Még aznap kiadott a Honvédelmi Minisztérium egy közleményt, amelyben azt írták,

Demeter Márta valótlanságokat állított, és kijelentései sértőek a katonákra nézve is.

Mivel egy ciprusi ENSZ-misszióról adott ki adatokat, feltehetően bizalmas és érzékeny információkat hamisított meg és szivárogtatott ki. A nagyobbik kormánypárt álláspontja szerint polgári jogi és a büntetőjogi felelősség egyaránt felmerül az ügyben, ezért felszólították az LMP társelnökét, hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből, és az ügyészséghez fordultak az ügyben.

Demeter Márta megbukott az újabb nemzetbiztonsági átvilágításon a korábbi hazugsága miatt is Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Megbukott az újabb átvilágításon

Később az Országgyűlésben az LMP-s politikus megismételte korábbi produkcióját. Egy kiképzési repülésen részt vevő gépről azt állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt, aki viszont a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója. A HM arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy ha Maróth utazott is volna a repülőn, pozíciójából adódóan azzal sem lett volna probléma, de még csak nem is utazott.

Demeter újabb pofonba szaladt bele.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága Demeter nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezte. A vizsgálat mostanra lezárult, és kiderült, az LMP képviselője megbukott az újabb nemzetbiztonsági átvilágításon, ezért Kövér László házelnök azt javasolta, hogy az Országgyűlés mentse fel a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki, valamint tagsági posztjáról az LMP-s Demeter Mártát. Ha pedig jövő hétfőn a képviselők támogatják a felmentést, Demeter posztja megszűnik.

Demeter a titkok nagymestere

Korábban közérdekű adatigényléssel fordultunk Demeter Mártához, annak érdekében, hogy megtudjuk, kiket foglalkoztat országgyűlési keretéből. Legnagyobb bánatunkra harmadjára sem kaptunk konkrét válaszokat. 2018 november hatodika óta tart az Origo levelezése Demeter Mártával, az LMP újdonsült kvótatárselnökével, aki többéves szocialista múlttal lépett be a zöld baloldalba. Azt szerettük volna megtudni, hogy kiket és milyen munkakörben foglalkoztat az országgyűlési keretéből. Végül kiderült, hogy két főt foglalkoztat az országgyűlési keretéből, akik közül az egyik kommunikációs, a másik külpolitikai tanácsadó.

Az ügy külön pikantériája, hogy

a társelnök most épp abban a pártban foglal el kiemelkedő helyet, ahol az átláthatóság állítólagos élharcosai ülnek.

Kíváncsian várjuk, tud-e a jövőben Demeter ezzel a nézettel azonosulni, hiszen jelenleg ő az LMP egyik vezetője, egyben a titkok nagymestere. Mint ismert, azt sem verte nagy dobra, hogy édesapja a Jobbik tagja, és jó kapcsolatot ápol a kőbányai Jobbikkal, ahol Demeter is indult a 2018-as országgyűlési választáson.