Súlyos gazdasági visszaélést próbálhatott eltussolni az MSZP

TÓTH Bertalan
Budapest, 2019. január 5. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője beszél a Kossuth téri kormányellenes tüntetésesen 2019. január 5-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Súlyos gazdasági visszaélésekről, illetve belső hatalmi harcról árulkodik az az MSZP belső köréből kiszivárgott levél, amit a Pest Megyei Területi Szövetség elnöke, Fekete Zoltán írhatott az MSZP elnökének, Tóth Bertalannak. A Pesti Srácok cikke szerint Fekete azt kifogásolja, hogy az MSZP felső vezetése eltussolt egy súlyos gazdasági bűncselekményt.
Vágólapra másolva!

Fekete Zoltán Pest megyei pártvezető az MSZP elnökének címzett, az MSZP belső levelezésében is szétküldött levele azzal kezdődik, hogy a szocialisták Pest megyei szervezete 2016-ban súlyos gazdasági visszaéléseket tárt fel, amiről több ismert MSZP-s politikust, többek között Molnár Gyula akkori pártelnököt, illetve Tóth Bertalan frakcióvezetőt is tájékoztatták.

A levél szerint a felső vezetés azt kérte a megyei szervezettől, hogy ne szivárogtassák ki ezt az ügyet,

mert „helyzet van" - írta a PestiSrácok.hu.

Súlyos gazdasági visszaélésre derült fény a szocik kongresszusa előtt Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mónus Márton

Fel is függeszthetik az MSZP-nek járó támogatásokat

2018-ban hasonló okokból nem került nyilvánosságra semmi, holott az etikai bizottság elnöke, illetve más, ügyvédként dolgozó párttagok is úgy ítélték meg, hogy akár a költségvetési csalás gyanúja is fennállhat, mivel több dokumentummal utólag félrevezették a NAV-ot és az ÁSZ-t is – olvasható a levélben, amelynek írója arra is kitér, hogy utóbbi szervezet akár fel is függesztheti az MSZP-nek járó állami támogatást, ami beláthatatlan következményekkel járhat a párt jelenére és jövőjére vonatkozólag.

Egy, az ügyre rálátó befolyásos MSZP-s politikus a kiszivárgott levéllel összefüggésben elmondta, ez egy megyei, és egy megyén belüli helyi szervezet könyveléséhez köthető vita. Hangsúlyozta,

nem zárható ki, hogy történhettek szabálytalanságok,

ám ez az MSZP működését érdemben nem befolyásolja, a felelősöket pedig helyi szinten kell keresni. Forrásuk hozzátette: furcsa időzítése van annak, hogy éppen egy kongresszus és választmányi ülés előtt szivárog ki egy ilyen belső levél, így az sem zárható ki, hogy ez az MSZP-n belüli hatalmi harc része.