Ezt mondja Frans Timmermans a magyar baloldal és az antiszemita Jobbik összefogásáról - videó

Vágólapra másolva!
Budapestre jött kampányolni az MSZP mellett az unió alelnöke, az európai szocialisták bizottsági elnökjelöltje, Frans Timmermans – aki egyébként Soros György megbízható embere. Az Európai Bizottság alelnökétől az Origo azt kérdezte, hogy mit szól ahhoz, hogy a hazai baloldali pártok egy antiszemita alakulattal akarnak összefogni. A politikus azt mondta, ő az antiszemitizmus elleni harc legerősebb alakja Európában, és ez a jövőben is így lesz. Azaz, egyértelműen szembement az MSZP Jobbik-barát politikájával és elítélt mindenfajta antiszemitizmust. Egy szóval sem védte az MSZP-t, nyilatkozata nyilvánvalóan óriási pofon az MSZP-nek. (És persze a többi baloldali pártnak, Gyurcsány DK-jától kezdve Karácsony Gergely Párbeszédjéig, beleértve az európai zöldek frakciójából a kizárást kockáztató LMP-t is.) Timmermanst annak ellenére sikerült szóra bírnunk, hogy az MSZP kommunikációs igazgatója mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a számukra roppant kínos kérdést ne tehessük fel.
Vágólapra másolva!

Timmermanst arról próbáltuk megkérdezni, mit gondol arról, hogy mára az MSZP számára elfogadható partner lett a nyíltan antiszemita Jobbik, és egyre szorosabb a két fél közötti együttműködés. Jó példa volt erre, hogy a szocialisták főpolgármesteri előválasztásán nyertes Karácsony Gergely azt közölte, hogy a zsidók listázása nem náci cselekmény.

Timmermansszal először nem tudtunk beszélni, mivel az MSZP kommunikációs igazgatója közölte stábunkkal, hogy nem lehet kérdezni. Ennek ellenére röviddel később ismételten megpróbáltunk kérdezni az EU-biztostól, de akkor már válaszolt is.

A jelenetsorból teljesen világossá vált előttünk, hogy a Jobbikkal való összefogás már európai szinten is nagyon kínos a szocialistáknak. Mindent elkövettek, hogy ne tudjunk kérdést feltenni Timmermansnak. Azonban az MSZP sajtósa ügyetlen volt, és végül nem tudta megakadályozni. hogy szóra bírjuk az uniós alelnököt.

Timmermans számára elfogadhatatlan az antiszemitizmus

A magyar baloldal és a náci Jobbik összefogásáról kérdeztük, és erre ez volt a válasza: „Én vagyok az egyik legnagyobb antiszemitizmus elleni harcos Európában, és ezt folytatni is fogom” – mondta az Origónak az Európai Bizottság első alelnöke, aki azért érkezett Budapestre, hogy részt vegyen a szocialisták szombati kongresszusán. Közölte, hogy továbbra is fel fog lépni mind a nyílt, mind a rejtett antiszemita beszéd ellen, amit vezető politikusok folytatnak. Timmermans szavaiból az következik, hogy

teljes mértékben elhatárolódik attól a szocialista politikától, aminek egyik része, hogy mára teljesen elfogadott lett, hogy a zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Mártonnal akarnak együttműködni. És hogy főpolgármester-jelöltjük nem tartja nácizmusnak zsidó emberek listázását.

Timmermans az Origónak adott nyilatkozatával voltaképpen Tóth Bertalannak is üzent. Az MSZP elnöke volt az, aki egy januári pár száz fős tüntetésen azzal próbálta hergeli a jelenlévőket, hogy egy közös ellenzéki európai parlamenti listára tett javaslatot. Tóth azzal a Jobbikkal akar összefogni, akinek az elnöke korábban büszke volt arra, hogy magatehetetlen cigány embereket vert meg. Sneider Tamásról az is kiderült, hogy esküvőjén a felesége a nyakában náci karlendítéssel pózolt.

Nyíltan antiszemita párttal működne együtt az MSZP

Az MSZP-Jobbik összefogással kapcsolatban Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus vezetője korábban azt nyilatkozta:

Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg, és ilyen ideológiát követett.

A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám gyakorlatilag alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak.

A Zsidó Világkongresszus elnöke szerint a Jobbiknak sokkal hihetőbben kell példáznia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és tettekkel bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségére. Lauder szerint, amíg ez nem történik meg, a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele.

Ronald S. Lauder azt mondta, aggódik amiatt, hogy a nyíltan antiszemita Jobbikkal együttműködnek az ellenzéki pártok.

Frans Timmermanst egyébként az ATV épülete előtt kérdeztük, ugyanis a tévé egyik műsorában volt vendég. Beszélt arról a műsorban, hogy szokott találkozni Soros Györggyel, legutóbb néhány hónapja beszélt a bevándorláspárti milliárdossal, és Európáról egyeztettek. Kiderült, hogy azon a véleményen van, hogy ha egy ország nem tartja be a Brüsszel szerinti normákat, akkor uniós pénzeket kell elvenni attól az országtól. Ugyanakkor azt is mondta, hogy nem tud elképzelni szövetkezést a szélsőjobbal, azaz a Jobbikkal. Egyszóval, a bevándorláspárti holland politikus, Soros György bizalmi embere érezhetően nem ért egyet a magyarországi baloldallal abban, hogy szövetségre lehet lépni az antiszemita, náci botrányokkal teli Jobbikkal.