Költségvetési csalás miatt nyomoznak a Momentum és a Párbeszéd ellen

Fekete-Győr András ARCKIFEJEZÉS CSELEKVÉS elnök Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon mosolyog MŰSZAKI ESZKÖZ politikus SZEMÉLY tapsol TÁRGY
Budapest, 2018. április 7. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a párt kampányzáró rendezvényén a fővárosi Remény Központban 2018. április 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Költségvetési csalás gyanúja miatt indult nyomozás a Momentum és a Párbeszéd Magyarországgal szemben – írja a Magyar Nemzet. A lap beszámol arról, hogy a Legfőbb Ügyészség az adóhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg a nyomozás lefolytatásával.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt korábban megírtuk, a nyomozás az Állami Számvevőszék feljelentése alapján indult.

Az ÁSZ azért fordult a hatósághoz, mert a két párt kampányelszámolása szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható.

A számvevőszék jelentésében arra is rámutatott, hogy a Momentum és a Párbeszéd egyike sem igazolta a kampányban felhasznált pénzek szabályos elköltését.

Budapest, 2018. április 7. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Momentum félmilliárd forint kampánytámogatást költött el, amelyről az ÁSZ szerint nem lehet tudni, hogy mire fordították, ahogy az is kérdéses a Számvevőszék jelentése szerint, hogy egyáltalán elköltötték-e valóban a kampánytámogatást.

Az sem tisztázott, hogy a két párt valamelyike kapott-e máshonnan, például külföldről tiltott támogatást a kampányához, illetve nem derült ki, hogy betartották-e a jelöltenként felhasználható ötmillió forintos korlátot.

Mindezek pedig felvetették a költségvetési csalás gyanúját.

A Momentum zűrös pénzügyeiről már korábban is beszámoltunk: a párt nem tette közzé határidőre a beszámolójukat, aztán nem vették át a számvevőszék adatbekérő leveleit. Hosszas ígérgetés után a párt végül közzétette a honlapjukon az elszámolást arról, hogy mire költöttek el 500 millió forintot, de számlákat nem csatoltak a kimutatáshoz. A számlákat csak az után pótolták, hogy január végén az ÁSZ költségvetési csalás gyanújával feljelentést tett a Momentummal szemben.

Forrás: AFP/Peter Kohalmi

A közzétett számlákból azonban kiderült, hogy azok közül sokat a hatályos jogszabályokkal ellentétesen bocsátottak ki – például a választást követően –,

vagy épp olyan megbízási számlát is megosztottak, amelynek kifizetési határideje idén májusban jár le, ugyanakkor hiányoztak a több tíz millió forintra tehető üzemanyag-elszámolások.

A Legfőbb Ügyészség a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát jelölte ki a nyomozás lefolytatására.

Családi kifizetőhelyként működik a Momentum

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, is, hogy a Momentum beszámolójából kiderült, hogy feltűnően sok, 1,4 millió kampányújságról, több millió szórólapról és több mint százezer plakátról hozott blokkot a párt.

A nagy mennyiségű plakátrendelésnek a lehetséges oka az lehet, hogy így próbáltak néhány családi vállalkozást fellendíteni, vagy csak ezektől a cégektől volt a legegyszerűbb számlát hozni.

Bár a beszkennelt blokkokon a vállalkozások neveit gondosan kitakarták, a Figyelő információi szerint
több családi társaságot is beválogattak a politikai megrendelésbe.

Például a Pannónia Nyomda Kft. 100-150 millió forintos megrendeléseket kapott a Momentum választási hadjáratának a kasszájából.

Az ügy pikantériája, hogy

a cég csaknem a kampányidőszak kezdetéig, 2018 januárjáig a párt alelnöke, Cseh Katalin családjának a tulajdonában állt.

Cseh Katalin Forrás: Facebook

A társaság ügyvezetője és tulajdonosa 2010. október 21. és 2013. január 25. között Cseh Tibor volt, Cseh Katalin édesapja, majd őt a lánya váltotta az ügyvezetői és a tulajdonosi székben.

Az azóta magát politikusnak (is) képzelő hölgy 2013. január 25-től 2018. január 10-ig, vagyis öt esztendőn át vezette a vállalkozást. Az évek óta átlagosan hatszázmillió forintos éves árbevételt elkönyvelő cég ellen a NAV eddig több mint tíz alkalommal rendelt el végrehajtást.

Az egy éve új tulajdonosi kézbe került társaság után azonban Cseh Katalin nem maradt vállalkozás nélkül. Egy, a lakásbérbeadás mellett szintén nyomdaipari tevékenységi körökkel rendelkező vállalat, a Miklósi Product Kft. tagja maradt.

Ebben a cégben a papírok szerint aranyélete van, ugyanis a tulajdonos-ügyvezetői poszt felelősségét az öccse vette a vállára. Azt nem tudni, hogy a Momentum Mozgalom elszámolásában szereplő számlák mögött ott rejtőzik-e a Miklósi Product Kft.