A szavazás eredménye ismét elárulta az MSZP súlyos belső válságát

TÓTH Bertalan
Budapest, 2019. január 5. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője beszél a Kossuth téri kormányellenes tüntetésesen 2019. január 5-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Ahogy már korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, szombaton tartotta kongresszusát az MSZP, ahol döntöttek a párt EP-listájáról. Megírtuk, hogy Tóth Bertalan lett az MSZP listavezetője, és nem Ujhelyi István. Ebből komoly feszültség volt az egy nappal korábbi választmányi ülésen. Ujhelyi csak a második helyet, a most EP-képviselő Szanyi Tibor pedig csak a harmadik helyet kapta a párt listáján. Több befutóra, még nagyon optimista forgatókönyv mellett sem igazán számíthatnak, és ahogy azt a Pesti Srácok megírta, nem is számítanak. De a szombati szavazás végeredménye, valamint az egy nappal korábban, a belső botrányról beszámoló levél is azt igazolja, hogy a szocialisták még mindig egymás gyilkolásával vannak elfoglalva. Csak épp lassan támogatóik nincsenek.
Vágólapra másolva!

A szavazás eredményéből kiderült, hogy a kongresszus 72 százaléka támogatta csak a párt listáját, azaz a résztvevők több mint negyedének nem tetszett ez a sorrend.

Hiába jött Timmermans vendégségbe, hiába a nagy felhajtás, a szocialisták nem változnak: még mindig ők saját maguk legnagyobb ellenségei.

Tóth Bertalan Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mónus Márton

De, hogy milyen erős volt a „csapatszellem” az MSZP-nél a kongresszust megelőzően is, azt jól mutatja, hogy valahogy pont egy nappal a kongresszus előtt szivárgott ki egy levél az MSZP belső köreiből, amely súlyos gazdasági visszaélésekről, illetve belső hatalmi harcról árulkodik, és amit a Pest Megyei Területi Szövetség elnöke, Fekete Zoltán írhatott az MSZP elnökének, Tóth Bertalannak.

A Pesti Srácok cikke szerint Fekete azt kifogásolja, hogy az MSZP felső vezetése eltussolt egy súlyos gazdasági bűncselekményt.

A kiszivárgott levél Forrás: Pesti Srácok

Fekete Zoltán Pest megyei pártvezető az MSZP elnökének címzett, az MSZP belső levelezésében is szétküldött levele azzal kezdődik, hogy a szocialisták Pest megyei szervezete 2016-ban súlyos gazdasági visszaéléseket tárt fel, amiről több ismert MSZP-s politikust, többek között Molnár Gyula akkori pártelnököt, illetve Tóth Bertalan frakcióvezetőt is tájékoztatták.

A levél szerint a felső vezetés azt kérte a megyei szervezettől, hogy ne szivárogtassák ki ezt az ügyet, mert „helyzet van” – írta a PS.

A belső megosztottság és az elhallgatott piszkos ügyek tovább tetézik a szocialisták amúgy sem túl rózsás helyzetét, hiszen három hónappal az EP-választás előtt mindössze 12 százalékon állnak a biztos pártválasztók körében a legutóbbi Závecz Research által készített közvélemény-kutatás szerint. Ami igen halvány eredmény, nem csoda, hogy most már hajlandóak volnának akár a náci botrányaival folytonosan lebukó Jobbikkal is összefogni.