Saját halottjának tekinti Tandori Dezsőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Tandori Dezső arckép, portré díjátadás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS író KÉPKIVÁGÁS költő Közéleti személyiség foglalkozása MTVA hírlevél művész SZEMÉLY
Budapest, 2007. április 18. Tandori Dezső költő, író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, rajzoló, miután 2007-ben a német-magyar irodalmi kapcsolatok terén kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréséül átvette a Goethe-érmet Budapesten. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
A Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima díjas költőt, írót és műfordítót, a nemzet művészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti – közölte a minisztérium az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Tandori Dezső 1938. december 8-án született Budapesten. Gimnáziumi tanulmányait a fővárosban végezte, később magyar-német szakos tanári oklevelet szerzett. Az 1960-as évektől jelentek meg a költeményei: első verses kötetét a Töredék Hamletnek-et 1968-ban adták ki.

Az 1970-es évektől sokféle műfajban publikált: a legváltozatosabb szépirodalmi műfajok mellett írt gyerekverseket, krimiket, filozofikus esszéket, esszéregényeket.

Tandori Dezső 2007-ben Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Az írások mellett megjelentek indigó- és írógéprajzai is, de jelentős volt műfordítói munkássága is: elsősorban angolból és németből fordított.

1978-ban József Attila-díjat, 1996-ban Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott, 1998-ban Kossuth-díjjal ismerték el életművét.

2007-ben vehette át a rangos német kitüntetést, a Goethe-érmet, 2014 óta a nemzet művésze volt.

Tandori Dezső nyolcvanéves korában, szerdán halt meg.