Demeter Márta járuljon hozzá, hogy kiderüljön az igazság

BŐSZ Anett; DEMETER Márta
Tatabánya, 2019. január 19. Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese, a párt társelnöke beszédet mond a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló módosítása elleni tüntetésen Tatabányán, a Fő téren 2019. január 19-én. A háttérben Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, független országgyűlési képviselő. MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Demeter Márta, az LMP kvótatárselnöke járuljon hozzá az általa és édesanyja által a Honvédkórházhoz benyújtott kérelmek nyilvánosságra hozásához, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy ki hazudik, vagy ki a kegyeletsértő – mindezt a Honvédelmi Minisztérium kérte a honvédelmi bizottságból kitett képviselőnőtől. Az ügy háttere, hogy miután az Origo nyilvánosságra hozta, hogy a Honvédkórházat folyamatosan ócsárló Demeter saját magának kért VIP-belépőt az intézménybe, az LMP azzal védekezett, hogy a belépőt haldokló édesanyjának kérte. Azonban ezt követően kiderült, Demeter édesanyja nevében nem kérhetett belépőt, ráadásul az LMP politikusa még azt is tagadta, hogy ő ilyen kérelmet egyáltalán beadott.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium arra kérte Demeter Mártát, működjön közre az igazság kiderítésében, és

Az iratok a Honvédkórházban rendelkezésre állnak, azokat az arra jogosultak bármikor megismerhetik – közölte a minisztérium.

Egyértelmű hazugság?

A mostani minisztérium közlemény háttere, hogy miután az Origo nyilvánosságra hozta, hogy a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott Demeter Márta VIP-kártyát igényelt a Honvédkórházban, ismét elképesztő magyarázatokkal állt elő az LMP társelnöke. Demeter a nyíltan antiszemita Jobbik propagandaoldalának azt mondta, hogy semmilyen ellátást nem igényelt, miközben aláírása bizonyítja, hogy valóban szeretett volna ellátást igényelni a Honvédkórházban. Azt hazudta, hogy beteg édesanyjának kérte a belépőt, hogy mellette lehessen. Ez azonban hazugság, egyértelműen kiderül a kérelemről is.

Egyébként hétfőn az Országgyűlés úgy döntött, felmenti Demeter Mártát a honvédelmi és rendészeti bizottságban betöltött tagsága alól.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese hazudozásai miatt elveszítette a honvédelmi bizottsági tagságát Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Hazugságspirálban Demeter

Nem ez az első eset, hogy Demeter Márta hazudik. Az LMP kvótatárselnöke még tavaly azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével reptette. Portálunk birtokába azonban olyan információk kerültek, amelyből kiderült, hogy a nyár folyamán Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával keverte össze a kormányfő lányát az LMP-s politikus. Még aznap kiadott a Honvédelmi Minisztérium egy közleményt, amelyben azt írták,

Demeter Márta valótlanságokat állított, és kijelentései sértőek a katonákra nézve is.

Mivel egy ciprusi ENSZ-misszióról adott ki adatokat, feltehetően bizalmas és érzékeny információkat hamisított meg és szivárogtatott ki. A nagyobbik kormánypárt álláspontja szerint polgári jogi és büntetőjogi felelősség egyaránt felmerül az ügyben, ezért felszólították az LMP társelnökét, hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből, és az ügyészséghez fordultak az ügyben.

Megbukott az újabb átvilágításon

Később az Országgyűlésben az LMP-s politikus megismételte korábbi produkcióját. Egy kiképzési repülésen részt vevő gépről azt állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt, aki viszont a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója. A HM arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy ha Maróth utazott is volna a repülőn, pozíciójából adódóan azzal sem lett volna probléma, de még csak nem is utazott.

Demeter újabb pofonba szaladt bele.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága Demeter nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezte. A vizsgálat mostanra lezárult, és kiderült, az LMP képviselője megbukott az újabb nemzetbiztonsági átvilágításon, ezért Kövér László házelnök azt javasolta, hogy az Országgyűlés mentse fel a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki, valamint tagsági posztjáról az LMP-s Demeter Mártát. Mindez február 18-án meg is történt.

Titkolózásban is jó Demeter Fotó: Mudra László - Origo

Demeter a titkok nagymestere

Korábban közérdekű adatigényléssel fordultunk Demeter Mártához, annak érdekében, hogy megtudjuk, kiket foglalkoztat országgyűlési keretéből. Legnagyobb bánatunkra harmadjára sem kaptunk konkrét válaszokat. 2018. november hatodika óta tart az Origo levelezése Demeter Mártával, az LMP újdonsült kvótatárselnökével, aki többéves szocialista múlttal lépett be a zöld baloldalba. Azt szerettük volna megtudni, hogy kiket és milyen munkakörben foglalkoztat az országgyűlési keretéből. Végül kiderült, hogy két főt foglalkoztat az országgyűlési keretéből, akik közül az egyik kommunikációs, a másik külpolitikai tanácsadó.

Az ügy külön pikantériája, hogy

a társelnök most épp abban a pártban foglal el kiemelkedő helyet, ahol az átláthatóság állítólagos élharcosai ülnek.

Kíváncsian várjuk, tud-e a jövőben Demeter ezzel a nézettel azonosulni, hiszen jelenleg ő az LMP egyik vezetője, egyben a titkok nagymestere. Mint ismert, azt sem verte nagydobra, hogy édesapja a Jobbik tagja, és jó kapcsolatot ápol a kőbányai Jobbikkal, ahol Demeter is indult a 2018-as országgyűlési választáson.