Szijjártó Péter: Soros Györgyöt a víziója miatt kritizálja a magyar kormány

Vágólapra másolva!
A magyar kormánynak Soros György nézeteivel van problémája, nem pedig a származásával – nyilatkozta Szijjártó Péter külügyminiszter a Jerusalem Postnak. Az interjút a 888 szemlézte. 
Vágólapra másolva!

– mondta Szijjártó Péter.

Amikor Soros nyilvánosságra hozta elképzeléseit, és vitába szállt a magyar kormánnyal, akkor mi is reagáltunk

– emelte ki a külügyminiszter. Szijjártó Péter visszautasította a vádakat azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor antiszemita kampányt folytatna Soros ellen. Kiemelte, hogy

a kormány büszke lehet a teljesítményére, amikor az antiszemitizmus elleni harcról van szó.

– emelte ki Szijjártó Péter Magyarország egyik alapértékét, a biztonságot.

A készülőben lévő budapesti Sorsok Házával kapcsolatban elmondta, hogy a projekt körüli vitákat úgy oldották meg, hogy a magyar és az izraeli kormányfő felállított egy-egy csapatot mindkét ország részéről, akiknek megállapodásra kell jutnia a holokausztmúzeummal kapcsolatban.

Számunkra fontos, hogy minden oldalról az érintettek számára megfelelően közelítsük meg a kérdést – mondta Szijjártó. Emellett arról is beszélt, hogy a magyar állam nem próbál egyenlőségjelet tenni a nácizmus és a kommunizmus közé – amelyet sokan a holokauszttagadás egy fajtájának tekintenek. A miniszter szerint az a közös a két rendszerben, hogy mindkettő alatt milliók szenvedtek, ám a két totalitárius diktatúrát külön kell bemutatni.

Szijjártó Péter az „illiberális demokráciát” kritizáló kijelentések kapcsán Orbán Viktort idézte.

– emelte ki Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, hogy látható az a jelenség, hogy ha konzervatívok, kereszténydemokraták vagy jobbközép pártok nyerik a választást, akkor azonnal megszűnik a demokrácia – mivel nem a liberálisok nyertek. Ám a nyertes személyéről a nép dönt, és a demokrácia arról szól, hogy tiszteletben kell tartani a nép döntését.

– mondta Szijjártó Péter.

Diplomáciai szempontból a miniszter Izraelt „barátnak és stratégiai partnernek” nevezte, az EU-ban, az ENSZ-ben pedig Magyarország azért fog küzdeni, hogy Izrael „igazságos és kiegyensúlyozott” bánásmódban részesüljön.