Durva bírói túlkapás a sajtószabadság ellen

Vágólapra másolva!
Nem jelent meg egy bírósági tárgyaláson, ezért elfogatóparancsot adtak ki Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok főszerkesztő-helyettese ellen - közölte a portál. Annak ellenére, hogy ügyvédje időben, hetekkel előre jelezte, hogy nem tud részt venni a tárgyaláson, és kérte az új időpont kitűzését. Szarvas Szilveszter az Origónak azt mondta, felháborítónak tartja az eljárást, és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon panaszt tesznek a bírói eljárás ellen.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye az, hogy Szarvas Szilveszter még 2017 júniusában írt egy cikket a Czeglédy-ügyben, amely miatt a milliárdos áfacsalásos ügylet egyik, a cikkben szereplő érintettje rágalmazás miatt perelt. A feljelentés a Pesti Központi Kerületi Bíróságra került, ahol előzetes, úgynevezett békéltető tárgyalást is tartottak, amelyen Szarvas Szilveszter is megjelent. A tárgyaláson elmondta, hogy a munkáját végezte, és senkit nem rágalmazott; a békülés elmaradt, a feljelentésből bírósági büntetőügy lett.

Az ügyben ki is tűzték az első tárgyalást, ekkor azonban Szarvas Szilveszter - ügyvédje útján - jelezte, hogy nem tud részt venni egy fontos határon túli program miatt.

Ezt követően Szarvas Szilveszter és ügyvédje sem kapott több idézést, hanem mint később kiderült,

az újabb tárgyalásra már rendőrségi előállítást kért az ügyben eljáró bíró.

Mivel az újságíró éppen a munkahelyén dolgozott, nem lehetett otthon, így az előállítás nem volt sikeres. Ezek után a bíró elrendelte Szarvas Szilveszter országos körözését és elfogását. A

fényképe fel is került a Police.hu-ra a körözött bűnözők feketelistájára.

A PestiSrácok.hu

vérlázítónak, elfogadhatatlannak, nonszensznek és teljesen aránytalannak

tartja, hogy egy másnak, vagy másoknak nem tetsző cikk miatt indított rágalmazási ügyben elfogatóparancsot adjanak ki újságírók ellen, mint ahogy az újságírók rendőrséggel való előállítása is túlzás és aránytalan.

Szarvas Szilveszter az Origónak azt mondta, egy olvasójuk szólt a körözésről, ez után "volt egy kis aggódás", mert akár az utcán, vagy egy közúti ellenőrzés során is előállíthatták volna a rendőrök.

A bírói eljárást felháborítónak tartja, ezért a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

panaszt tesznek a bírói eljárás ellen.

A Pesti Srácok egyben a Médiaalkotmány és az Alaptörvény szellemiségével teljességgel összeegyeztethetetlennek, továbbá az eljárási jogszabályokkal is ellentétesnek tartja a durva bírói túlkapást, ezért kezdeményezik "a sajtószabadságot alapjaiban fenyegető, pártállami örökségként ránk maradt, börtönbüntetést és a mostanihoz hasonló üldöztetést megengedő büntetőjogi szankciók kiiktatását".

Frissítés: A Pesti Srácok a cikk megjelenése után levelet kapott a Fővárosi Törvényszéktől, amelyet a balliberális propagandasajtó már lelkesen úgy tálalt, hogy a Törvényszék tételesen cáfolta a PS cikkét. A terjengős levél - amelyet a PS cikkében olvashat teljes terjedelmében - azonban a látszat ellenére csak egyetlen állítást vitat, azt, hogy Szarvas Szilveszter előre kimentette magát. Ellenben a bíróság cáfolja azt, amit a Pesti Srácok nem is állított, vagyis, hogy Szarvas Szilveszter már az október 12-i első tárgyalásra sem kapott idézést (sőt, a PS ezt írta: "Az első tárgyalást 2018. október 12-ére tűzte ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amelyre Szarvas Szilveszter idézést is kapott"), nem cáfolja viszont azt, amit a PS valóban állít, vagyis, hogy az újonnan kitűzött tárgyalási napra már nem küldtek idézést. Majd hosszasan magyarázza, hogy ez miért törvényes.

A Pesti Srácok megjegyzi: "A bíróság levele semmiféle magyarázatot nem ad arra, hogy Tömöry bírónő milyen extrém gondolatoktól vezérelve adatott ki elfogatóparancsot kollégánk ellen, ugyanis a per legelső békéltető tárgyalásán kollégánk megjelent, címe ismert, a szerkesztőség minden más eljárásban készségesen együttműködik a Fővárosi Törvényszékkel, amelynek a most kioktató helyesbítést jegyző Sajtóosztályával napi kapcsolatban áll, tehát egyetlen telefonnal vagy elektronikus levéllel jelezhették volna, hogy Tömöry bírónő Szarvas Szilvesztert a bíróság elé várja, hovatovább az elfogatását fontolgatja"