A hitelminősítők szerint is évek óta jól teljesít a magyar gazdaság

Gion Gábor, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója a Deloitte irodában 2015. március 19-én Gion Gábor, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója a Deloitte irodában 2015. március 19-én
Gion Gábor, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója a Deloitte irodában 2015. március 19-én
Vágólapra másolva!
Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornának volt a vendége. Elmondta, hogy a Standard and Poor's, valamint a Fitch Ratings felminősítése azt jelenti, hogy nemcsak Magyarország, hanem a hitelminősítők szerint is évek óta jól teljesít a magyar gazdaság. Az alacsony költségvetési hiány és a GDP-arányos államadósság csökkentése továbbra is elsődleges cél. 
Vágólapra másolva!

Gion Gábor államtitkár kiemelte, hogy a költségvetési hiány folyamatosan három százalék alatt van, a GDP-hez viszonyítva pedig csökken az államadósság is.

2018 pedig a 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel kiemelkedően erős év volt, hozzátéve, a cél az, hogy hasonló ütemet tudjanak tartani.

Gion Gábor még 2015-ben a Deloitte Magyarország vezérigazgatójaként Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az államtitkár úgy véli, hogy ha a gazdaság továbbra is jól teljesít, és csökken az államadósság, ez a későbbi hitelminősítésekben is meg fog látszani.

A Standard and Poor's február 15-én "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását. A Fitch Ratings pedig pénteken "BBB mínusz"-ról szintén egy fokozattal "BBB"-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását.